ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καλύτερα τώρα στο ΕΣΠΑ»

Εικόνα του άρθρου «Καλύτερα τώρα στο ΕΣΠΑ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2020, 19:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιχμές για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε έργα πολιτισμού, κατά το προηγούμενο (πολιτικό) διάστημα, άφησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στις δηλώσεις της, όπως μεταφέρονται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, η κα Μενδώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού (όχι μόνο της Ηπείρου) είναι αρκετά πίσω.  Είναι πίσω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν  έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα». Κάλυψε πάντως τις υπηρεσίες, λέγοντας ότι «μόνες τους  μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν  υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το  Υπ. Πολιτισμού σε κεντρικό επίπεδο χάνεται χρόνος και  η απώλεια χρόνου  σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της  απορροφητικότητας».

Επίσης, η κα Μενδώνη εξήρε τη «συνεργασία ετών» με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και πρόσθεσε ότι «σκοπός μας είναι να επισκεφθούμε όλες  τις περιφέρειες και να συντονίσουμε όλα τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να δούμε τις δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να έχουμε μια δεξαμενή μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, πράγμα το οποίο θεωρούμε καθοριστικό».

Για την πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα, η κα Μενδώνη είπε ότι πρόκειται «σύλληψη καταρχήν εξαιρετικά σημαντική και θετική» και ότι «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά όμως, αν δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικοποίησής της, να πάρουν ζωή τα μνημεία, δεν μπορεί να έχει την αναπτυξιακή διάσταση, την οποία στην πραγματικότητα ενέχει» και ότι τελικά, «με την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου δημιουργούνται αυτές οι προοπτικές».

Διαπίστωσε δε ότι το πρόγραμμα προχωράει «πάρα πολύ καλά και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες» και ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες.

Τέλος, για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, ανέφερε ότι «είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβει ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει». Τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη με περιφερειάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back