Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλύτερα από πέρυσι αλλά και πάλι… άσχημα στις εκπτώσεις

Εικόνα του άρθρου Καλύτερα από πέρυσι αλλά και πάλι… άσχημα στις εκπτώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2016, 10:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι λιγότερο τουριστικές περιοχές της χώρας σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πτώσης του τζίρου σε αυτές τις εκπτώσεις, οι οποίες για ακόμα μια φορά δεν έφεραν βελτίωση στα οικονομικά των εμπόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δήλωσε πτώση τζίρου 11%-20% και η Άρτα μεγαλύτερη από 41%. Η Ηγουμενίτσα από την άλλη, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ για την Πρέβεζα δεν υπάρχουν στοιχεία. Σε όλη την επικράτεια, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκε πτώση του τζίρου κατά 9,7%.

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό από όλα, είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δήλωσε ακριβώς την ίδια κάμψη στην κίνηση φέτος, με πέρυσι, που υπενθυμίζεται ότι ήταν το καλοκαίρι των capital controls. Πέρυσι, η Ηγουμενίτσα για παράδειγμα, δήλωσε πτώση 21%-30%. Η γενική πτώση πέρυσι, ήταν κοντά στο 30%.

Το δε 2014, τα Γιάννενα δήλωναν μικρότερη πτώση, έως 10%

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις», αμφισβητώντας και τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Η Κυριακή των «μεγάλων»

Για μια ακόμα φορά, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν την Κυριακή που έχουν πλέον δικαίωμα βάση νόμου. Μόλις το 23% άνοιξε την Κυριακή 17 Ιουλίου, ενώ το 52% επισημαίνει ότι το κυριακάτικο άνοιγμα δεν έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα του μαγαζιού του. Μόλις το 20% δηλώνει ότι το άνοιγμα επηρέασε τον τζίρο του καταστήματος. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και τα μεγάλα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή, δεν δήλωσαν ότι αυξήθηκε ο τζίρος τους…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3