ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλλιτεχνικό πάρκο; Δύσκολα τα πράγματα

Εικόνα του άρθρου Καλλιτεχνικό πάρκο; Δύσκολα τα πράγματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2022, 23:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επί δυόμισι χρόνια μελετάται η μετατροπή των παλαιών στρατιωτικών φυλακών, που βρίσκονται στην παραλίμνια περιοχή μεταξύ του ΚΕΠΑΒΙ και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, σε ένα πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πάρκο.

Δυόμισι χρόνια, και το έργο, που είχε ενταχθεί το 2017 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, δεν βρίσκεται καν στην αρχή του.

Αντιθέτως, ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται να διακόψει τη διαδικασία παραλαβής των οριστικών μελετών επειδή προέκυψε ένα κτηματολογικό πρόβλημα. Και το κτηματολογικό πρόβλημα αφορά έναν δρόμο που διασχίζει την όλη έκταση των 22 στρεμμάτων και ο οποίος χαρακτηρίστηκε πριν από λίγα χρόνια δημοτική οδός. Η δημοτική αυτή οδός φαίνεται ότι προκαλεί πρόβλημα πια καθώς οι μελετητές τοποθετούν τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις διαμέσου και κάτω από αυτήν (υπογείως). Ερωτήματα του τύπου κατά πόσο ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης ως δημοτικής οδού ήταν γνωστή ή κατά πόσο εξετάστηκε εγκαίρως κάποια τεχνική λύση, παραμένουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαστάσεις αυτού του προβλήματος αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, μετά τη σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη (στην οποία τα ΜΜΕ δεν έχουν… πρόσβαση). Μέχρι την επίλυση του κτηματολογικού ζητήματος το οποίο επικαλείται η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, όλα «παγώνουν» (η παραλαβή της μελέτης, στην παρούσα φάση).

Για την αξιοποίηση των πρώην στρατιωτικών φυλακών, οι οποίες παραχωρήθηκαν υπό όρους το 2016 στον Δήμο Ιωαννιτών, έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων το 2018. Από τον διαγωνισμό αυτόν δεν προέκυψε ούτε πρώτο ούτε δεύτερο βραβείο, αλλά μόνο τρίτο βραβείο.

Τον Ιούλιο του 2019, η πρώην δημοτική αρχή υπέγραψε τη σύμβαση με τη μελετητική εταιρία που είχε κερδίσει το τρίτο βραβείο έναντι του ποσού των 276.000 ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά, απαιτήθηκε συμπληρωματική σύμβαση. Οι παρατάσεις δε για την ολοκλήρωση των μελετών ήταν απανωτές –τέσσερις στο σύνολο-, με την τελευταία να λήγει στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021.

Κι ενώ η μελέτη ήταν έτοιμη προς παραλαβή, προέκυψε το κτηματολογικό πρόβλημα.

Εκ των πραγμάτων, η όλη υπόθεση κάθε άλλο παρά ένα σίγουρο μέλλον εξασφαλίζει για το έργο αυτό, δεδομένου ότι το τρέχον ΕΣΠΑ κλείνει οριστικά στις 31.12.2023. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να γίνει «έργο-γέφυρα», να περάσει στο επόμενο ΕΣΠΑ. Καταρχάς, εξαρτάται και από την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για το έργο αυτό.

Το έργο προβλέπει τη μετατροπή των πρώην στρατιωτικών φυλακών, όπου υπάρχουν και κτίρια, σε ένα  εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με χώρους αναψυχής και αθλητισμού κ.λπ.

Τα περισσότερα παλιά κτίρια των στρατιωτικών φυλακών και της ΕΡΤ προβλέπεται να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν για τη στέγαση εκδηλώσεων, εκθέσεων και βιωματικών εργαστηρίων, αναψυκτηρίου κ.λπ. Στον υπαίθριο χώρο, προβλέπεται η διαμόρφωση έκτασης για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, σινεμά, χορός) και για την ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως διαδρομές για ποδήλατο και τζόκινγκ, όπως και για υπαίθριους χώρους στάσης, παιχνιδιού, πικ νικ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back