ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτέχνες: Εξίσωση πτυχίων προς τα κάτω…

Εικόνα του άρθρου Καλλιτέχνες: Εξίσωση πτυχίων προς τα κάτω…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2022, 17:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση με την απόφασή της σχετικά με τα καλλιτεχνικά πτυχία, ουσιαστικά δίνει, αφενός το δικαίωμα στους Δήμους να πληρώνουν λιγότερα χρήματα (αν σας θυμίζει κάτι σχετικό με τον Δήμο Ιωαννιτών, μέσα πέφτετε), αφετέρου ανοίγει το δρόμο και στο συγκεκριμένο πεδίο, για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Στο μεταξύ, κυριολεκτικά ισοπεδώνει ό,τι είχαν κερδίσει με πιέσεις οι καλλιτέχνες-ιδες όλα αυτά τα χρόνια.

Καταρχάς, παρά την αναγνωρισμένη ιστορία και ποιότητα διαφόρων καλλιτεχνικών σχολών, τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά. Κοινώς, οι διαδοχικές κυβερνήσεις, είτε δεν έδωσαν ποτέ λύση στο θέμα, είτε είχαν την πρεμούρα μόνο για την εξίσωση «προς τα πάνω», των κολλεγίων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, έχει παίξει προσωπικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες-ιδες είχαν καταφέρει να πληρώνονται ως Τεχνικής Εκπαίδευσης και όχι Δευτεροβάθμιας, ειδικά στους Δήμους και στα διάφορα εκπαιδευτικά τμήματα. Αν αυτό πάλι σας θυμίζει κάτι σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών και ένα παιχνίδι «είναι-δεν είναι» εκπαιδευτικοί οι διδάσκοντες-ουσες σε τμήματα, πάλι μέσα πέφτετε. Ήταν ένα έωλο επιχείρημα του Πνευματικού Κέντρου για επιλεκτικούς διορισμούς.

Τώρα, η νέα απόφαση εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των καλλιτεχνών προς τα κάτω, καθώς δεν αναγνωρίζει τίποτα. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη διαβάθμιση των πτυχίων ή το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει να υπάρχει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο για κλάδους που δεν καλύπτονται σήμερα, οπότε δεν αναγνωρίζονται ακόμα και μεταπτυχιακά εξωτερικού, εφόσον δεν υπάρχει πρώτο πτυχίο.

Ακόμα και παλιότεροι απόφοιτοι-ες καλλιτεχνικών σχολών (προ 2003) στην πράξη εξισώνονται ρητά προς τα κάτω πλέον.

Η απόφαση έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για άλλη μια φορά συλλαμβάνεται ανακριβής, καθώς στην απάντησή του σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου».

Αυτό ισχύει αλλά… δεν ισχύει κιόλας στην πράξη, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ο κ. Οικονόμου βέβαια, κατά το συνήθειό του, επιλέγει να μην το σχολιάσει. Αναγνωρίζει πάντως ότι η διαβάθμιση των πτυχίων είναι σημαντική και θα γίνει προσεχώς.

Λέει επίσης ότι «το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν». Πράγμα που ενίοτε εφαρμόζεται α λα καρτ…

Στο μεταξύ, ο σύλλογος σπουδαστών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, προχώρησε σε κατάληψη της σχολής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back