Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλαμιώνες με σχέδιο

Εικόνα του άρθρου Καλαμιώνες με σχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2017, 23:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του καλαμιώνα της λίμνης προχωρούν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον Φορέα Διαχείρισης –μια έγκριση που εκκρεμούσε από τον Απρίλιο. Τα περί αναγκαιότητας διαχείρισης του καλαμιώνα έχουν επισημανθεί από τους επιστημονικούς φορείς εδώ και πολλά χρόνια. Έστω και αργά, γίνεται ένα πρώτο, σημαντικό βήμα.

«Δυστυχώς έχουμε αργήσει πολύ σε ό,τι αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την προστασία της λίμνης και ειδικά για την απορρύπανση του υγρού της στοιχείου. Είμαστε όμως εδώ για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Πρόσθεσε δε ότι για τον Δήμο Ιωαννιτών η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των καλαμιώνων στις παραλίμνιες περιοχές «αποτελεί  ένα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία». Ένα από τα οφέλη, όπως προσδιορίζονται στην προγραμματική σύμβαση, είναι η μεταμόρφωση των καλαμιώνων σε έναν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών για αναψυχή και περιβαλλοντική ενημέρωση.

Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η δημιουργία ανοιχτών υδάτινων επιφανειών και υγρών λιβαδιών με δράσεις που θα περιλαμβάνουν τη βόσκηση, τις διάφορες τεχνικές κοπής σε διαφορετικές εποχές και τις εκχερσώσεις ελαφριάς μορφής, η εξάλειψη της παράνομης καύσης των καλαμιών, ο περιορισμός της επέκτασης των καλαμιώνων στις παραλίμνιες εκτάσεις και ο εντοπισμός των πιθανών τρόπων αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας των καλαμιών της λίμνης με στόχο την αειφόρο διαχείριση των καλαμιώνων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 30.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3