dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και τώρα, ο υπουργός...

Εικόνα του άρθρου Και τώρα, ο υπουργός...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2021, 22:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χτες, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε ότι το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή της κατά απόφασης του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία απαλλάσσονταν μόνο οι κάτοικοι του Μετσόβου και οι Θεσπρωτοί από την καταβολή διοδίων σε συγκεκριμένους σταθμούς.

Με την ανακοίνωσή της άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση θα επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους του νομού, να περνάνε ελεύθερα.

Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρει σχετική απόφαση το Υπουργείο Υποδομών και ο υπουργός Κώστας Αχ., Καραμανλής, καθώς το ΣτΕ αποφάσισε ακριβώς τα εξής:

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 434/2021 απόφασή του, ακύρωσε εν μέρει, ως μη νόμιμη, την από 27.11.2017 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία καθορίστηκαν οι απαλλαγές από την καταβολή διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων αυτής, για τους κατοίκους των όμορων περιοχών και τους ανέργους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τον συντάκτη του Π. Τσιμπούκη, με την απόφαση αυτή, έγινε δεκτή η αίτηση της Περιφέρειας Ηπείρου και 70 κατοίκων της περιοχής, με την οποία διεκδικούσαν την απαλλαγή από την καταβολή διοδίων της Εγνατίας Οδού τόσο στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, όσο και για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιφέρειας των Ιωαννίνων.

«Η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώθηκε μόνο ως προς το σκέλος που δεν περιέλαβε στους απαλλασσόμενους από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου, όσο και για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιφέρειας των Ιωαννίνων που έχουν έδρα εντός των ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου».

Οπότε, επί του παρόντος ισχύουν οι παρούσες απαλλαγές.

Το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στον υπουργό Υποδομών για να επανεξετάσει την ένταξη των επίμαχων σταθμών στο καθεστώς απαλλαγής διοδίων.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την παράλειψη του υπουργού Υποδομών να εξετάσει εάν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των προσφευγόντων, ενώ αναφέρει ότι δεν διαπιστώνεται εάν οι εξαιρέσεις που έγιναν τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες με τους κατοίκους των περιοχών που προβλέπονται εξαιρέσεις.

Οπότε, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα και θα χρειαστεί σχετική υπουργική απόφαση...

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τη λειτουργία του σταθμού διοδίων Δροσοχωρίου, τον Σεπτέμβριο του 2017. Επί χρόνια (από την εποχή του Γ. Σουφλιά ακόμα), υπήρχαν πολιτικές δεσμεύσεις για μη λειτουργία του σταθμού αυτού, παρότι περιλαμβανόταν στους σχεδιασμούς της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Αντιπαράθεση Καχριμάνη-Ριζόπουλου

Και ενώ το μείζον πια για τους πολίτες είναι να υπάρξει υπουργική απόφαση –και με το δεδομένο ότι τα της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου προχωράνε-, οι «σκιαμαχίες» δεν λείπουν. Η περιφερειακή αρχή, με ανακοίνωσή της πριν από λίγο, ήρθε να απαντήσει στην παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου που διεκδίκησε μερίδιο… δικαίωσης.

Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι «η παρέμβαση στο ζήτημα των διοδίων στα όρια του στα όρια του νομού Ιωαννίνων, αφού πρωτίστως εξαιρέθηκαν από την καταβολή αντιτίμου μόνο οι κάτοικοι Μετσόβου, έγινε προεκλογικά, όταν ζητήσαμε από την Περιφέρεια να προσφύγει στο ΣτΕ για τους κατοίκους όλης της Π.Ε. Ιωαννίνων.  Αναγκάστηκε τότε ο Περιφερειάρχης μέσα σε λίγες ώρες {…} να αποδεχτεί την πρότασή μας και να καταθέσει την προσφυγή».

Η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη απάντησε… με γιαννιώτικο τρόπο στον κ. Ριζόπουλο με αφορμή και την ημέρα της Πρωταπριλιάς.

«Αν τη δήλωση αυτή την είχε κάνει σήμερα, θα μπορούσε τουλάχιστον να τη ‘συμμαζέψει’ σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως ατυχώς ‘έχασε’ και αυτή την ‘ευκαιρία’. Και επειδή αρέσκεται στα ευφυολογήματα, ας έχει υπόψη του, ότι από… τριάρια (όπως λένε και στα Γιάννενα) έχει ‘χορτάσει’ ο κόσμος…». Η περιφερειακή αρχή παραπέμπει σε δημόσια δήλωση του κ. Ριζόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση, ο κ. Ριζόπουλος κατηγορούσε την περιφερειακή αρχή για «κοροϊδία» και διαβεβαίωνε ότι «η σχετική προσφυγή θα απορριφθεί»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3