Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Και τα Τζουμέρκα θέλουν UNESCO

Εικόνα του άρθρου Και τα Τζουμέρκα θέλουν UNESCO
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2020, 23:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Όλο και περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα επιθυμούν μια θέση στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκέπτες. Μια τέτοια επιθυμία έχουν και τα Τζουμέρκα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Τουρισμού Βαγγέλη Γιωτόπουλου και της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, κατατέθηκε και η σκέψη διεκδίκησης της ένταξης των μνημείων των Τζουμέρκων στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «αν και από όλους αναγνωρίστηκε η δυσκολία του εγχειρήματος και ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να συγκροτηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος για την κατάθεση πρότασης», επισημάνθηκε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και αξίζει να ξεκινήσει μια προσπάθεια.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ως παράδειγμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τρόοδους στην Κύπρο, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, έχοντας εντάξει στον κατάλογο της UNESCO τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά και άλλες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι ανάλογα εκκλησιαστικά μνημεία υπάρχουν και στην περιοχή των Τζουμέρκων, για τα οποία αναφέρθηκε ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι επισκέψιμα όλες τις ημέρες του χρόνου για να αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός».

«Εμβληματικό μνημείο» ο Δήμος χαρακτηρίζει και το αναστηλωμένο πλέον Γεφύρι Πλάκας, ενώ αναγκαία κρίνει την αξιοποίηση του Παλιού Τελωνείου ως ψηφιακού μουσείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back