ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και το ρεύμα ακριβαίνει…

Εικόνα του άρθρου Και το ρεύμα ακριβαίνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2022, 21:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τρέχον μέτρο συγκράτησης των τιμών της ενέργειας, αποτυγχάνει από νωρίς και ενισχύει την εκτίμηση για δύσκολο χειμώνα.

Αφού πρώτα η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε την εφαρμογή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» που, ελλείψει δυνατοτήτων και δικλείδων ασφαλείας στην ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, λειτούργησε κερδοσκοπικά για τις εταιρίες, εις βάρος των καταναλωτών, εμμέσως παραδέχθηκε την αποτυχία πριν από δύο περίπου μήνες.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές πανευρωπαϊκά.

To νέο σύστημα που περιλαμβάνει ελεύθερη επιλογή και αλλαγή παρόχου και κρατική επιδότηση για τη μείωση της τιμής, ξεκίνησε με ακρίβεια. Οι εταιρίες υποχρεούνται πλέον να δίνουν τιμές για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν. Οι τιμές ήταν ακριβές τον Αύγουστο και αναμένονται ακριβότερες τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο η κιλοβατώρα κινήθηκε μέχρι τα 50 λεπτά. Η κρατική ενίσχυση μείωσε την τιμή στα 16 λεπτά.

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΔΕΗ ανακοίνωνε τις νέες τιμές της: 0,11 ευρώ μέχρι καταναλώσεις ως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,12 από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω.

Στις 20 Αυγούστου αναμένονται οι τιμές Σεπτεμβρίου. Αυτές, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα και μέχρι 80 λεπτά, κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση τον Αύγουστο ήταν περίπου 1,1 δις ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, λέγοντας ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου».

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη. 

Και το ερώτημα που επικρέμεται είναι πόσο θα συνεχιστεί αυτή η ακολουθία...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back