Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου

Εικόνα του άρθρου Και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2022, 00:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ούτε ένας φορέας στην Ήπειρο δεν συμφωνεί με το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 103MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου στην Άρτα.

Στο «μέτωπο» έρχεται να προστεθεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου που γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από την εταιρία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αρνητική.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης εστίασε το «όχι» σε τρία σημεία: στην παλιά δέσμευση της ΔΕΗ για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στο μεγάλο μέγεθος του έργου και στη μη πρόβλεψη για κατασκευή δικτύου σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε, η Περιφέρεια Ηπείρου θέτει ως όρο τη σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για έργα άνω των 10MW. Ο όρος αυτός, βέβαια, δεν υπάρχει σε κάποιο δεσμευτικό κείμενο.

Από παρατάξεις της αντιπολίτευσης τέθηκε και το ζήτημα της εκκρεμότητας με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου είπε «όχι» στο συγκεκριμένο έργο όπως και σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρίας «Green Repower» στον ορεινό όγκο της Κρανιάς στον Δήμο Ζηρού, ισχύος 70MW και 40MW.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και τάχθηκε υπέρ των ΑΠΕ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της με τη στάση της πολιτείας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Η ΠΕΔ Ηπείρου επικαιροποίησε δε παλιότερη απόφασή της για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων στους Δήμους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3