Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Και πάλι ομάδα εργασίας για τη Νικόπολη

Εικόνα του άρθρου Και πάλι ομάδα εργασίας για τη Νικόπολη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2021, 11:16
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε, κατά την επίσκεψή της στην Πρέβεζα, ότι θα γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης του φακέλου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, με πρώτο βήμα τη σύσταση σχετικής επιτροπής.

Και το πρώτο αυτό βήμα έγινε, με την υπουργό να συστήνει την ομάδα εργασίας για την προώθηση της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης. Δεν ήταν βέβαια ένα δύσκολο βήμα. Τέτοιου είδους ομάδες εργασίας ακολουθούν μια πεπατημένη. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που συστήνεται ομάδα εργασίας για τη Νικόπολη.

Η πρώτη απόφαση σύστασης ομάδας εργασίας ήταν το 2013, όταν η κα Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Εκείνη η εξαμελής ομάδα, αποτελούμενη από προϊσταμένους Διευθύνσεων και Εφορειών, δεν εργάστηκε επί του θέματος, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά την υπόθεση UNESCO είχε «επενδύσει» όλες τις δυνάμεις της στην υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Κάτι που επιτεύχθηκε εν έτει 2017.

Την ίδια χρονιά, το υπουργείο Πολιτισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ, τροποποίησε την απόφαση του 2013 για την ομάδα εργασίας. Η βασική αλλαγή της σύνθεσης της ομάδας εργασίας αφορούσε τη μη συμμετοχή της Ευγενίας Γερούση, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου.

Και τώρα, έρχεται η νέα ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή προϊσταμένων Διευθύνσεων και Εφορειών –μεταξύ αυτών και η κα Γερούση, η οποία είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η τελευταία, χτεσινή απόφαση ορισμού της ομάδας εργασίας περιλαμβάνει και μια απουσία: αυτή του Κωνσταντίνου Ζάχου, επίτιμου προϊσταμένου Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Κωνσταντίνος Ζάχος (πρώην έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων) ήταν πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση του master plan με στόχο την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και ένας άνθρωπος που εργάστηκε για τα μνημεία της Νικόπολης πάνω από δύο δεκαετίες. Στις δύο προηγούμενες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχε στην ομάδα εργασίας. Όχι όμως στη νέα ομάδα εργασίας, με την υπουργό κα Μενδώνη να αποφασίζει την απομάκρυνσή του.

Τη νέα ομάδα εργασίας απαρτίζουν: Αναστασία Γκαδόλου, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Ιουλία Παπαγεωργίου, αναπλ. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ευγενία Γερούση, Ευγενία Χαλκιά, επίτιμη προϊσταμένη Διεύθυνσης, Ανθή Αγγέλη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, και Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας έγινε λοιπόν (όπως είχε γίνει και στο παρελθόν). Η δέσμευση της κας Μενδώνη για προώθηση της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης υφίσταται, με αφορμή και την επικείμενη έναρξη των εργασιών για την Παράκαμψη της Νικόπολης. Σε αναμονή των επόμενων κινήσεων εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3