ΕΛΛΑΔΑ

Και νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Εικόνα του άρθρου Και νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2020, 21:46
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως και τις 4 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων, με εξαίρεση τα ήδη ισχύοντα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καθώς και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Το ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Τέλος ο υφυπουργός συνέστησε σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλα πρόσωπα πλην του συγγενικού τους περιβάλλοντος και να μη χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας. 

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα: 

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. 
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί. 
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως η ανάλυση δείχνει ότι τα θετικά κρούσματα διασπείρονται μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Όπως ανέφερε, το 29,07% αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, το 13,43% σε συνταξιούχους και το 13,27% σε ανέργους. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες ατόμων, οι λοιπές είναι σε μονοψήφια ποσοστά, εξήγησε.

Ο υφυπουργός προέτρερε εργοδότες κι εργαζόμενους να συμπράξουν απέναντι στον κοινό «εχθρό», να τηρούν τα μέτρα. Απευθυνόμενος ειδικά στους εργοδότες, τους ζήτησε να εφαρμόζουν πιστά τα σχετικά μέτρα και πρωτόκολλα.

Κατά τον κ. Χαρδαλιά το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές-γειτονιές της Αττικής. Ενδεικτικά, ανέφερε πως από τα τωρινά 14.400 κρούσματα, ενεργά είναι σήμερα πανελλαδικά τα 4.084. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά, τα 2.100, είναι στην Αττική, όπου 267 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι παραμένουν κατ' οίκον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back