Η λέξη «ανεργία» αναφέρθηκε όχι και λίγες φορές στις συνεδρίες του αναπτυξιακού συνεδρίου, από αρκετούς υπουργούς και επιτελικούς των υπουργείων. Τόσο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στην εναρκτήρια ομιλία της, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε σε ποσοστά, ειδικά για την Ήπειρο. Όχι πάντα με ακρίβεια πάντως, καθώς αναπαρήγαγαν μερικές από τις συνηθισμένες ανακρίβειες, τόσο για την ανεργία στην Ήπειρο, όσο και για το πόσο φτωχή και πού κατατάσσεται ως τέτοια, η περιοχή.
Καταρχάς, η κα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι "το ενδιαφε΄ρον της κυβέρνησης για την Ήπειρο", αποδεικνύεται από μια σειρά παρεμβάσεις, μια εκ των οποίων "τη μείωση της ανεργίας κατά 3% τα τελευταία 2,5 χρόνια". Ωστόσο, τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ τη διαψεύδουν: η ανεργία στην Ήπειρο (προσοχή: όχι στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, αλλά μόνο στην Ήπειρο), ήταν 25,5% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και στα πιο πρόσφατα στοιχεία, για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, είχε μειωθεί μόλις κατά 0,1%, καθώς βρίσκεται στο 25,4%.
Ακόμα όμως και με τη λάθος αναφορά (στους αριθμούς της έκτασης των αποκεντρωμένων διοικήσεων), οι αριθμοί που επικαλέστηκε η κα Γεροβασίλη δεν βγαίνουν: σε μηνιαία βάση μέτρησης, η οποία όμως περιλαμβάνει και τη Δυτική Μακεδονία (που έχει μεγαλύτερη ανεργία), τα ποσοστά δεν δείχνουν μείωση σε εύρος 2,5 ετών: 26,2% το 2015, 27,3% τον περασμένο Ιούλιο…
Το μόνο στοιχείο στο οποίο ταιριάζει ο αριθμός που ανέφερε και όχι ακριβώς, είναι στο πανελλαδικό ποσοστό, αλλά σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016. Ίσως, οι υπουργοί να εννοούσαν την πανελλαδική μείωση, η οποία πάντως δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα θετικά την Ήπειρο.
Κοινώς, η Ήπειρος μπορεί να επωφελήθηκε όντως από κάποια μέτρα, αλλά η ανεργία δεν μειώθηκε (σίγουρα όχι 2,5 μονάδες όπως υποστήριξε η υπουργός). Μια άλλη φευγαλέα αναφορά στην Ήπειρο ως «φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης» είναι επίσης λανθασμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ήπειρος μπορεί να κατατάσσεται οικονομικά μαζί με περιφέρειες ανατολικών χωρών. Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου, η Ήπειρος είναι ανάμεσα στις 21 περιφέρειες της Ευρωζώνης με ΑΕΠ χαμηλότερο του μέσου όρου των «28», αλλά «πιο φτωχή από όλες», δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι στη 16η θέση από το τέλος…
Προς τιμή της, η κα Γεροβασίλη αναγνώρισε ότι παρά την (πανελλαδική) μείωση των ποσοστών ανεργίας, είναι ακόμα προβληματικά, καθώς φτάνουν το 21%. Πιο προσεκτικός ήταν στις διατυπώσεις του ο πρωθυπουργός στην τελική του ομιλία, που απέφυγε να μιλήσει με ποσοστά, ειδικά για την Ήπειρο.
Σε ό,τι αφορά την
Πηγές:
Eurostat 1