Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Και η Νίκαια απαγόρευσε το μπουρκίνι

Εικόνα του άρθρου Και η Νίκαια απαγόρευσε το μπουρκίνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2016, 01:54
ΚΟΣΜΟΣ

Στην απαγόρευση του μπουρκίνι προχώρησε και ο δήμος της Νίκαιας ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών.

Το μέτρο της απαγόρευσης έχει διχάσει τη Γαλλία και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική, αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα «εξορίζοντας» από τις παραλίες το μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.

Η Νίκαια, όπου στις 28 Ιουλίου ένας ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος παρέσυρε και σκότωσε 85 ανθρώπους, έλαβε την ίδια απόφαση την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου ένας αντιδήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.

Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα 22 Αυγούστου. Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.

Πάντως τα μπουρκίνι αποτελούν σπάνιο θέαμα στις γαλλικές παραλίες. Από την άλλη, στη Μεσόγειο, ορισμένες μουσουλμάνες εμφανίζονται στις πλαζ όχι με μαγιό αλλά με πλήρως καλυμμένο το σώμα τους με ρούχα.

Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back