ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και η «μάχη» ξεκίνησε…

Εικόνα του άρθρου Και η «μάχη» ξεκίνησε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2020, 17:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά της πρόσφατης απόφασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων παρατάσσονται οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας.

Και οι δύο Δήμοι, με διαφορετικές τους ανακοινώσεις, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την εφαρμογή ενιαίου τέλους στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και καλούν μάλιστα τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ να… λογοδοτήσει στα δημοτικά συμβούλια.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προειδοποιεί δε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανατρέψει την απόφαση», ενώ καταφέρεται κατά του αντιπροέδρου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα τον οποίο κατηγορεί ότι «δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Γιαννιωτών τους οποίους άλλωστε εκπροσωπεί στον ΦοΔΣΑ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, με την απόφαση περί ενιαίου τέλους, η αύξηση του κόστους για τους Γιαννιώτες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Δεν επισημαίνεται ωστόσο πόση θα ήταν η αύξηση του κόστους, αν το κόστος δεν ήταν ενιαίο.

Το Δημαρχείο υπενθυμίζει δε την πρόταση που κατέθεσε και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας στη συνεδρίαση του Φορέα. Η πρόταση αφορά την ισοκατανομή του κόστους ανά νομό. «Ο Δήμος μπορεί να αναλάβει ένα μέρος του επιπλέον κόστους, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που αναλογούν και στους 18 Δήμους της Ηπείρου» τονίζεται. Αμφισβητεί δε την Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας κινήθηκε ο Φορέας για εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι προγενέστερη της ίδρυσης του ενιαίου Φορέα και αφορά τις προϋπάρχουσες διαχειριστικές ενότητες (τρεις στον αριθμό).  

«Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων θεωρεί ότι η διοίκηση του Φορέα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των στοιχείων για την τιμολογιακή του πολιτική και έτσι να εξηγήσει στους Γιαννιώτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν ένα βαρύ χαράτσι» τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δημαρχείο.


Ο ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Το αίτημα να παραβρεθούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Νίκος Καλαντζής και Θωμάς Μπέγκας αντίστοιχα, στο δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση κατέθεσε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με ανοιχτή του επιστολή. «Θα πρέπει να εξηγηθεί τεκμηριωμένα στο σώμα το πώς προκύπτει το κόστος των 4,5 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνολικά οι Δήμοι για το 2020, πέραν του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου που ήδη επιβαρύνονται περίπου με  αντίστοιχο ποσό.  Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Ζίτσας το ποσό για τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ ξεπερνά τις 165.000 ευρώ, που προστίθενται στα 185.000 που πληρώνει κατ’ έτος για το εργοστάσιο απορριμμάτων» σημειώνεται.

Τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος της μεταφοράς προς τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και της μεταφοράς του υπολείμματος στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), το τέλος εισόδου στους ΧΥΤΥ και το λειτουργικό κόστος του ΦοΔΣΑ.

Ο Δήμος Ζίτσας στέλνει κι αυτός με τη σειρά του, με έμμεσο τρόπο, την προειδοποίησή του: «Πρέπει να εξασφαλιστεί από όλους μας και το νόμιμο καθώς και το ηθικό των συγκεκριμένων αποφάσεων».

Για άλλη μια φορά, η υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων» προκαλεί νέες «μάχες». Πέραν της ανάγκης για βέλτιστη και πιο οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: Αν οι Δήμοι θέλουν να έχουν έναν δυνατό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες δυνατές.  

Σημειωτέον ότι στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΦοΔΣΑ ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Αρλέτος και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος είχαν διεκδικήσει την αντιπροεδρία και την προεδρία, αντίστοιχα, του Φορέα.


* Στη φωτογραφία, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, για την οποία ο κάθε Δήμος καταβάλλει τέλη εισόδου μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back