Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και Epirus Film Office;

Εικόνα του άρθρου Και Epirus Film Office;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2017, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα σας φαινόταν αν στην Ήπειρο υπήρχε ένας φορέας για κινηματογραφικές παραγωγές; Ή μια διαδικτυακή πλατφόρμα αφήγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ή αν η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιούσε εικαστικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχής της πόλης;

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς πάντως θα προσπαθήσουν να τα δημιουργήσουν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Από κοινή επιτροπή παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο Τάραντο της Κάτω Ιταλίας, αποφασίστηκε η ένταξη 41 συνολικά έργων στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του προγράμματος. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Η Περιφέρεια Ηπείρου ως επικεφαλής εταίρος ή ως απλός εταίρος θα συμμετάσχει στην υλοποίηση πέντε έργων.

Το πρώτο έργο, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Ηπείρου, αφορά την κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών για την προώθηση νέων προϊόντων, και συγκεκριμένα τυριού και κρέατος, όπως και την παράλληλη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Ο προϋπολογισμός του έργου για την Ήπειρο ανέρχεται σε 323.500 ευρώ.

Το δεύτερο έργο με τον διακριτικό τίτλο ERMIS και με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Ηπείρου, αφορά μια μελέτη επιπτώσεων σε ειδικού ενδιαφέροντος κατασκευές από τους σεισμούς των προηγούμενων ετών και επικαιροποίηση του νεοτεκτονικού χάρτη περιοχής. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δύο ομάδες άμεσης ετοιμότητας (μια ελληνική και μία ιταλική), οι οποίες θα επιχειρούν σε περιπτώσεις σεισμών και θα εκτελούν κοινές ασκήσεις με σκοπό τη μεταφορά της τεχνογνωσίας. Τέλος, θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού διάσωσης. Ο προϋπολογισμός για την Ήπειρο ανέρχεται σε 430.000 ευρώ.

Το τρίτο έργο με προϋπολογισμό 253.000 ευρώ για την Περιφέρεια Ήπειρο έχει επικεφαλής εταίρο το ΤΕΙ Ηπείρου (τη Σχολή Τεχνολογίας, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής). Με το έργο αυτό, θα αναπτυχθεί ένα σύστημα διαχείρισης των αρδεύσεων με βάση τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις καλλιεργειών και την εξέλιξη των μετεωρολογικών συνθηκών, με στόχο την εξοικονόμηση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος στους κάμπους της Άρτας, Κόνιτσας, Ιωαννίνων, Κεστρίνης, Μεσοποτάμου και Πρέβεζας.

Το τέταρτο έργο με διακριτικό τίτλο Palimpsest, με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ και με επικεφαλής εταίρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει να κάνει με την ανάπτυξη πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας για την παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πόλη των Ιωαννίνων σε συνδυασμό με την υλοποίηση καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Και τέλος, το πέμπτο έργο με διακριτικό τίτλο CIAK, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Σε αυτό το έργο, επικεφαλής εταίρος θα είναι το ίδρυμα της Κάτω Ιταλίας «Apulia Film Commission». Σύμφωνα με την περιγραφή των δράσεων, στην Ήπειρο θα επιδιωχθεί η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων και η ανάπτυξη ενός φορέα (Film Οffice) για την παραγωγή κινηματογραφικών προϊόντων στην περιοχή της Ηπείρου. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη της πόλης των Ιωαννίνων σε διασυνοριακό δίκτυο φεστιβάλ κινηματογράφου. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να ενθαρρυνθεί η αξιοποίηση των εμπλεκόμενων περιοχών με την εφαρμογή πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον οπτικοακουστικό τομέα και την αξιοποίησή του για την ανάπτυξη του τουρισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back