ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Και ένα θερινό σχολείο για το γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Εικόνα του άρθρου Και ένα θερινό σχολείο για το γεωπάρκο Βίκου-Αώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2022, 22:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

To 1o Θερινό Σχολείο για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου-Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τον Δήμο Κόνιτσας από 14 έως 17 Ιουλίου, στην Κόνιτσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο 1ο θερινό σχολείο του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου συμμετείχαν κατά κύριο λόγο μεταπτυχιακοί φοιτητές του ευρύτερου γνωστικού πεδίου των γεωεπιστημών και των σχετιζόμενων ειδικοτήτων από εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και φοιτητές των δύο τελευταίων ετών σπουδών. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 45. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 8 ομάδες εργασίας και η κάθε ομάδα παρουσίασε την τελευταία ημέρα του 1ου Θερινού Σχολείου ένα ειδικό θέμα σχετικό με την περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Η συμμετοχή στο 1ο Θερινό Σχολείο ήταν δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες. Το κόστος συμμετοχής, διαμονής και των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο πεδίο καλύφθηκε εξολοκλήρου από τους διοργανωτές. Η διαμονή πραγματοποιήθηκε στα δωμάτια της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας, ενώ οι διαλέξεις του 1ου Θερινού Σχολείου έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Tamas Telbisz από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Ουγγαρίας με εξειδίκευση στα καρστικά γεωλογικά συστήματα, όπως αυτό της Τύμφης, και στην αλληλεπίδραση των τοπικών κοινωνιών με αυτά. Εξειδικευμένες εισηγήσεις έγιναν από τους καθηγητές Αλέξανδρο Χατζηπέτρο (ΑΠΘ- Τμήμα Γεωλογίας), Κωνσταντίνο Σταμούλη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Φυσικής), Βασίλη Μέλφο (ΑΠΘ-Τμήμα Γεωλογίας) και Βασιλική Κατή (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών) και και από τον δρ. γεωλόγο Χρήστο Στεργίου.

Επιπλέον παρουσιάσεις έγιναν από τους γεωλόγους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Ηπείρου Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο. Εκ μέρους της «Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.»,  παρουσιάσεις έγιναν από τον Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τη Γεωργία Κιτσάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διοργάνωση και υλοποίηση του 1ου Θερινού Σχολείου ήταν ενταγμένη στις δράσεις του φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.) στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάδοση της γνώσης για τις ιδιαίτερες αξίες του Γεωπάρκου προς το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τη φοιτητική κοινότητα και τους νέους επιστήμονες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back