ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και αργό ίντερνετ και χρηματοδοτήσεις για λίγους…

Εικόνα του άρθρου Και αργό ίντερνετ και χρηματοδοτήσεις για λίγους…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2023, 19:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώ η κυβέρνηση λαθροχειρεί τις προδιαγραφές ένταξης στον «ψηφιακό μετασχηματισμό», αποκλείοντας σχεδόν το 75% των επιχειρήσεων της χώρας από το πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ, στην κάλυψη με συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

Ακόμα και το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια η χώρα έκανε τεράστια άλματα στις ψηφιακές υπηρεσίες, δεν επαρκεί για να καλύψει τον ουσιαστικό χώρο και χρόνο. Ούτε οι υπηρεσίες είναι «οριζόντια» συνδεδεμένες, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα (πχ τράπεζες), ούτε λειτουργούν απρόσκοπτα -έτσι και αλλιώς, βλάβες και ασυμβατότητες υπάρχουν πάντα σε αυτό το επίπεδο λειτουργίας-.

Η Eurostat επιβεβαίωσε πάνω-κάτω το πρόβλημα με τις υψηλές ταχύτητες, στην τελευταία της αποτύπωση με δεδομένα. Παρότι μέσα σε μια χρονιά η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει την κάλυψη (από 10,2% σε 19,8%) παραμένει τελευταία στην ΕΕ, 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το πρώην μέλος, την Αγγλία και 32 μονάδες πίσω από την Κύπρο.

Η κακή ποιότητα συνδέσεων, η αναντιστοιχία με το κόστος, η άτακτη εξάπλωση και η «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που αποζητούν συνήθως οι εταιρίες από τους Δήμους, για δομικά έργα, αλλά και η μετέπειτα αδυναμία υποστήριξης, είναι μερικά από τα πρόσθετα χαρακτηριστικά. Όχι, δεν μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε «silicon valleys», όσο και να διατρανώνεται αυτό ως πολιτικό-προεκλογικό σύνθημα, από μη έχοντες-ουσες και μεγάλη επαφή με το θέμα… 

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΣΕΕ σε έρευνά της ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις  δεν συμμετείχαν στη Cyber Monday του 2021, «εξαιτίας και της σχετικά χαμηλού επιπέδου ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. Το εύρημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, κυρίως των micro επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά αποκλείονται από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης».

Η κυβέρνηση φρόντισε να αγνοήσει (και) αυτά τα ευρήματα και να αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών από τον «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ», φαλκιδεύοντας ακόμα και τον ορισμό των «πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», όπως τον διατυπώνει η ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση αποκλείει μικρές επιχειρήσεις από τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Αντίστοιχη πολιτική εύνοιας προς τον ισχυρότερο, ακολούθησε η κυβέρνηση και στο προηγούμενο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, που στηριζόταν στη λογική του voucher ανά θέση εργασίας.

 

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για την έρευνα της Eurostat, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η  κυβέρνηση της ΝΔ, επιλέγει τις φιέστες, την επικοινωνία και το  marketing, αδυνατώντας να προσεγγίσει τον πυρήνα των προβλημάτων της  ελληνικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον να τα αντιμετωπίσει αξιοποιώντας  τεχνολογικά εργαλεία, εντάσσοντας τα στο πλαίσιο μιας δίκαιης για όλους  ψηφιακής μετάβασης. Σήμερα υπάρχει άμεση ανάγκη της κοινωνίας και της  οικονομίας για ψηφιακά άλματα και πραγματικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Η  έλλειψη σχεδιασμού και μεταρρυθμίσεων δημοσίου συμφέροντος αποτυπώνεται  και σε αντικειμενικούς δείκτες και αξιολογήσεις, που δυστυχώς για τους  πολίτες αποτυπώνουν την δυσμενή ψηφιακή θέση της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back