ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και αντιπαράθεση για τα βιοαπόβλητα

Εικόνα του άρθρου Και αντιπαράθεση για τα βιοαπόβλητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 23:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν αφορά μόνο την ανάθεση της υπηρεσίας μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτες. Τις τελευταίες μέρες, προέκυψε και το ζήτημα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, για τα οποία ο Δήμος Ιωαννιτών είχε καταθέσει τον Νοέμβριο πρόταση για χρηματοδότηση με 890.000 ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Πριν από δύο ημέρες, στην Οικονομική Επιτροπή, η πρόταση για τα βιοαπόβλητα επέστρεψε μετά από μια σειρά από παρατηρήσεις που έκανε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, σε προχτεσινή της ανακοίνωση, μίλησε για μη έγκριση της πρότασης, ενώ, σε τεχνικό επίπεδο, επρόκειτο για συμπληρωματικά στοιχεία που ζητούνταν από τη Διαχειριστική Αρχή μέχρι τις 21 Απριλίου.

Παράλληλα, η παράταξη, όπως είχε κάνει και πριν από λίγους μήνες, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «ανευθυνότητα» με το σκεπτικό ότι η πρόταση του Δήμου αφορά τη διαχείριση του 1/3 περίπου των βιοαποβλήτων που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της, κατηγορεί την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» για «ψευδή αναφορά περί μη έγκρισης της πρότασης του Δήμου». Βέβαια, η δημοτική αρχή πάει… στην άλλη άκρη και κάνει λόγο για έναν «άρτιο φάκελο» και προσθέτει ότι τα ζητούμενα από τη Διαχειριστική Αρχή αφορούσαν την επιπλέον τεκμηρίωση στοιχείων του σχεδιασμού αλλά και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού συγκεκριμένων αντικειμένων της πρότασης. «Το τελευταίο δε, συμπαρασύρει σειρά τροποποιήσεων απαραίτητων στοιχείων της υποβολής καθώς και τροποποίηση του συνολικού προϋπολογισμού της» τονίζεται.

Επισημαίνει δε ότι μέσω της πρότασης θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο καφέ κάδων και οικιακών κομποστοποιητών «που καλύπτει τον συνολικό στόχο του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για εκτροπή μέσω δικτύου καφέ κάδου και οικιακής κομποστοποίησης». Και κλείνει με τη διαβεβαίωση περί «πρωτιάς»: ότι δηλαδή ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι ο πρώτος Δήμος που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στην Ήπειρο.

Με νέα της ανακοίνωση, η «Ενότητα Πολιτών» αναρωτιέται καταρχάς πώς είναι δυνατόν ο «άρτιος φάκελος» τον οποίο επικαλείται η δημοτική αρχή, να συνάδει με την ανάγκη συμπληρωματικών στοιχείων. «Φυσικά, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» τονίζει η παράταξη ανταποδίδοντας την ίδια φράση του Λ. Πιραντέλλο που είχε χρησιμοποιήσει η δημοτική αρχή στην αντιπαράθεση για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη (διαβάστε εδώ).

Και η παράταξη επιμένει στο ερώτημα: Γιατί η πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προβλέπει τη διαχείριση μικρότερων ποσοτήτων βιοαποβλήτων σε σχέση με αυτές που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

«Υπενθυμίζουμε, ότι όσο μεγαλύτερες οι ποσότητες της ανεξάρτητης διαχείρισης των βιοαποβλήτων τόσο μεγαλύτερη η απομείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τις τσέπες των πολιτών» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back