ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αόριστες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή

Εικόνα του άρθρου Αόριστες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 18:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να εκχωρήσει μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και πριν από ενάμιση χρόνο, χωρίς επιτυχία τότε. Όντας στην αρχή της θητείας της, είχε επικαλεστεί την ανάγκη… συνεργασίας με ιδιώτη μέχρι να γίνει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας δεν έγιναν ποτέ, και έτσι ξαφνικά, πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε να προχωρήσει, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, σε έναν τριετή διαγωνισμό για την αποκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου, Ανατολής, Παμβώτιδας, με έναν προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα σε έναν διαγωνισμό για τη μελέτη του οποίου έχουν τεθεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα από φορείς. Χαρακτηριστικό ένα παράδειγμα: εντός ολίγων ωρών, μετά από παρέμβαση της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τ. Καλογιάννη, άλλαξε η μελέτη γιατί δεν είχε υπολογιστεί ότι κάποια στιγμή τα απορρίμματα θα πηγαίνουν όχι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Μπάφρα Ιωαννίνων.

Μετά από δύο μέρες, η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ επιχειρεί να παρουσιάσει τη δική της οπτική στην όλη υπόθεση, επιλέγοντας να απαντήσει… στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα, κι όχι συνολικά σε όσους έχουν αμφισβητήσει τη διαδικασία της εκχώρησης της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες ή τη μελέτη για τον διαγωνισμό και κατ’ επέκταση τον υψηλό προϋπολογισμό των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η άποψη λοιπόν της δημοτικής αρχής είναι ότι «δεν ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα αλλά, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της, χρησιμοποιεί με όρους διεθνούς διαγωνισμού και απόλυτη διαφάνεια και τον ιδιωτικό τομέα για την αποκομιδή των απορριμμάτων όπως συνέβαινε και στο παρελθόν». Στο παρελθόν, βέβαια, μόνο δύο Δημοτικές Ενότητες -Παμβώτιδας και Μπιζανίου- είχαν ιδιώτη στα απορρίμματα (από την εποχή που ήταν ακόμα ξεχωριστοί Δήμοι). Υποστηρίζει δε ότι η σύμβαση με τον ιδιώτη θα υπογραφεί εντός τετράμηνου. Όσο για την τριετή διάρκειά της, επαναλαμβάνει… το επιχείρημα: «Η σύμβαση δεν δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή αλλά αντίθετα τη διευκολύνει τους πρώτους μήνες της θητείας της»!

Και στη συνέχεια, η δημοτική αρχή επιτίθεται πλαγίως στον αντιπρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα κάνοντας λόγο για «απόλυτη υποκρισία». «Ιδιωτικοποίηση λοιπόν και επιβάρυνση των δημοτών όταν αναφερόμαστε στην αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης μας ενώ το ίδιο για δεκαετή σύμβαση με ιδιώτη (δηλαδή διάρκεια τριών δημοτικών θητειών) στον ΑΣΔΑ Ηπείρου με συνολικό κόστος 35 εκ. ευρώ προφανώς δεν επιβαρύνει τους δημότες. Έτσι αν είναι αν έτσι νομίζετε» τονίζεται.

Στη σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, απάντησε λίγη ώρα αργότερα η «Ενότητα Πολιτών» η οποία επισημαίνει ότι δεν δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Και επαναλαμβάνει ένα καίριο ερώτημα που «αφορά την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ίση με 52 ευρώ ανά τόνο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, σε αντίθεση με παλαιότερη δική μας προκήρυξη (σ.σ. ως δημοτική αρχή) σε αντίστοιχο διαγωνισμό όπου η υπηρεσιακή εισήγηση όριζε ως τιμή εκκίνησης τα 32 ευρώ ανά τόνο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ετησίως τους πολίτες με ένα κόστος ύψους 900.000 ευρώ».

Όσο για την αναφορά στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η παράταξη του κ. Μπέγκα κάνει λόγο για «μη συγκρίσιμες και τουλάχιστον αντιδεοντολογικές παραπομπές» και, αφήνοντας τις αιχμές της, επισημαίνει ότι «τουλάχιστον οι εισηγήσεις που κατατίθενται στο διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ περιβάλλονται, τουλάχιστον, από μια σοβαρή υπηρεσιακή μελέτη και οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο που δεν υπάρχει δότη πλειοψηφία».

Και κάπου εδώ, η «Ενότητα Πολιτών» υπενθυμίζει στη δημοτική αρχή τον διαγωνισμό για τα led, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ: «Αν θέλουμε να ανοίξουμε τους ‘ασκούς του Αιόλου’ για μακροχρόνιες συμβάσεις, ξαναθέτουμε το ερώτημα: γιατί η δημοτική αρχή επιλέγει να παραδώσει για 12 ολόκληρα χρόνια το δημοτικό οδοφωτισμό σε ιδιώτη, με πλήρη άγνοια των όρων του διαγωνισμού, μέθοδος που θα επιφέρει υπερκέρδη στον ανάδοχο κι ελάχιστα οφέλη στους πολίτες;».

*Μεταξύ δημοτικής αρχής και παράταξης «Ενότητα Πολιτών» υπήρξε, μέσω ανακοινώσεων, και αντιπαράθεση για τα βιοαπόβλητα. Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει από τον «Τύπο Ιωαννίνων» άλλο κείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back