Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκατοντάδα πιο κάτω στη λίστα του Times Higher Education

Εικόνα του άρθρου Μια εκατοντάδα πιο κάτω στη λίστα του Times Higher Education
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016, 16:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διανύουμε την περίοδο νέων πανηγυρισμών για μια ακόμα διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε «λίστα καλύτερων» ιδρυμάτων όλου του κόσμου. Ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχία αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία βρίσκεται σε τόσο υψηλές θέσεις στα συστήματα διεθνούς κατάταξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Ο κ. Καψάλης ανέφερε ακόμα ότι «το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει και ενισχύει συνεχώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναφορά του συστήματος αξιολόγησης στην ποιότητα του ερευνητικού έργου, που παράγουμε ως Ίδρυμα και που με βάση αυτό κατατασσόμαστε σε ακόμη υψηλότερη θέση».

Τι θέση πήραμε όμως αυτή τη φορά (και σε αυτή τη λίστα); Παγκόσμια, είμαστε κάπου στη μέση. Μια θέση κάτω από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ρόρκι στην Ινδία και μια πάνω από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Τεχεράνης, στο Ιράν, στην εκατοντάδα μεταξύ 500 και 600. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, όπως γενικά δεν λέει πολλά πράγματα μια κατάταξη, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή κοινά αποδεκτά δεδομένα κατάταξης πανεπιστημίων. Γι αυτό άλλωστε οι λίστες αυτές δέχονται ιδιαίτερη κριτική για την αξιοπιστία τους.

Η κατάταξη του περιοδικού Times Higher Education (και όχι της  αγγλικής εφημερίδας Times όπως εσφαλμένα συνήθως αναφέρεται, αν και ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό φορέα) είναι από τις πιο αποδεκτές, ειδικά τον ευρωπαϊκό χώρο. Μια τάξη μεγέθους και σύγκρισης, είναι η εξής:  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βαθμολογείται με 14,3 στη διδασκαλία, 40,3 στη διεθνή του εικόνα, 35,5 στα έσοδα από την εφαρμοσμένη έρευνα, 14,8 στην έρευνα και 64,8 στις αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά κ.λπ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (προσοχή: όχι το Πολυτεχνείο) που είναι περίπου 200 θέσεις πιο πάνω στη διεθνή κατάταξη, βαθμολογείται με 18,7 στη διδασκαλία, 46,9 στη διεθνή του εικόνα, 37,8 στα έσοδα, 19,1 στην έρευνα και 83 στις αναφορές σε επιστημονικές εργασίες καθηγητών και ερευνητών του.

Σημειωτέον ότι η κατάταξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν είναι ακριβής, καθώς από τη θέση 201 και μετά, το THE δεν ανακοινώνει την ακριβή θέση, παρά μόνο την «ομαδοποίησή» της ανά πενηντάδα ή εκατοντάδα. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι ακριβής η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι μοιράζεται την τρίτη θέση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Απλώς, βρίσκονται αμφότερα στην εκατοντάδα 501-600. Αν έχει κάποια σημασία, πέρυσι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάχθηκε στην ίδια λίστα, στην πιο πάνω εκατοντάδα (401-500).

Για την ιστορία, φέτος στην πρώτη θέση της λίστας επιστρέφει η Οξφόρδη, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο πρώτο καταγραφόταν το Caltech.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3