Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρωτιές και «πρωτιές» σε άλλη μια λίστα…

Εικόνα του άρθρου Πρωτιές και «πρωτιές» σε άλλη μια λίστα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2018, 16:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δύο από τις υποκατηγορίες της λίστας κατάταξης CWTS Leiden Ranking, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται πρώτο ανάμεσα σε επτά ελληνικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κριτήριο του ποσοστού των δημοσιεύσεών του που κατατάσσονται στο 10% των δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη απήχηση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πρώτο ανάμεσα στα υπόλοιπα ιδρύματα σε όλες τις επιστήμες, όπως επίσης και στους τομείς Μαθηματικών-Πληροφορικής και Επιστημών Υγείας.

Αυτή είναι μια καλή κατάταξη, αλλά πάντα, υπόκειται στη σχετικότητα των ακαδημαϊκών κατατάξεων η οποία τείνει… στο άπειρο.

Επίσης, η συγκεκριμένη κατηγορία, το PP10% δηλαδή, είναι τρίτη από τις τέσσερις της λίστας αξιολόγησης. Στην πρώτη, δηλαδή στις αναφορές που βρίσκονται στο 1% της απήχησης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πέμπτο στην Ελλάδα.

Το «αποτέλεσμα» δεν είναι «καλό ή κακό», αλλά… φυσιολογικό. Οι συγκεκριμένες κατατάξεις έχουν βασικά ποσοτικά κριτήρια και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει να παρουσιάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των δημοσιεύσεων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου…

Στην παγκόσμια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι στην 788η θέση σε 938 πανεπιστήμια που καταλογογραφεί η λίστα. Αυτό φυσικά δεν κάνει το Π.Ι. ένα «κακό πανεπιστήμιο», αλλά πάντα, πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης τι ακριβώς διαβάζει σε τέτοιου είδους κατατάξεις.  Πρώτο στη λίστα από πλευράς ελληνικών ιδρυμάτων, είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη 232η θέση, πάντα με κριτήριο το impact των επιστημονικών εργασιών

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η λίστα αναφέρεται σε χρονικές ενότητες και όχι μοναδικά ακαδημαϊκά έτη. Έτσι, η λίστα του 2018 αναφέρεται στα έτη 2013-2016.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (2012-2015, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει υποχωρήσει από την 724η παγκόσμια θέση.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «συγχαίρει όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συμβολή τους στη συγκεκριμένη σημαντική διάκριση του πανεπιστημίου μας» αναφέρει η σχετική, πανηγυρική ανακοίνωση του ιδρύματος.


Η κατάταξη βρίσκεται εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back