Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 14-08-2021, 14:54
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα θεματικό εγχείρημα με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη «Το Τέλος του Αντωνίου» διοργανώνει η ηπειρώτικη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Artifactory. Ο τίτλος του είναι «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη».

Πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής θα  παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021, πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.

Το εγχείρημα εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας ενώ αρωγός είναι το σωματείο «Διάζωμα». Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FuijiFilm Hellas. Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.

2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Τα δύο ιδιαίτερα αυτά απογεύματα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν στις 19:15 με μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης από την Πολυξένη Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, και παράλληλα στο ποίημα, από τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η απαγγελία του ποιήματος θα γίνει από τον Κοσμά Μαρκή, ηθοποιό από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Στη συνέχεια στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης στις 20:30 θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα μουσικά έργα εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη:

-«Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, το οποίο θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο L’Anima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο - βιολί, Ηλίας Σδούκος - βιόλα και Λευκή Κολοβού - βιολοντσέλο)

-και το έργο «The Antonian Surceace», σε σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου, εκτέλεση από το σύνολο «Anemoen Fronima» (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος-άλτο σαξόφωνο, Σπύρος Κούκας -κλαρινέτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης- βιολί, Στέλλα Παυλάκη- βιολί, Αντώνης Τζιβένης -βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα -τσέλο) και διεύθυνση του Αλέξανδρου Πουρλουκάκη.

Θα ακολουθήσει η videowall προβολή των φωτογραφιών όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Artifactory για τη δημιουργική απόδοση του ποιήματος και θα ανακοινωθούν τα τρία έργα που βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από την Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, τη Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, και τον Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολάζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων.

Χρήσιμες πληροφορίες

-Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει (για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης είναι 8€ το ολόκληρο εισιτήριο, και  4€ το μειωμένο).

-Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για την ξενάγηση διατίθενται 20 θέσεις για κάθε μέρα, ενώ για τη συναυλία και τη βίντεο-προβολή το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/ και στην αναζήτηση  Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη.

-Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

-Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa