dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθησυχαστικό το υπουργείο για τις έρευνες στο Ζαγόρι

Εικόνα του άρθρου Καθησυχαστικό το υπουργείο για τις έρευνες στο Ζαγόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2018, 18:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος θεωρεί ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων «συνάδει με το ιδιαίτερο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου περιβάλλον της Ηπείρου». Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, ενόψει των δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά. Ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε ακόμα ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «όπου υπήρξε ευρεία συμμετοχή και τα σχόλια της διαβούλευσης ελήφθησαν  υπόψη».

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βερροιόπουλος «έριξε το γάντι» στους πολίτες και φορείς που διαφωνούν με τις έρευνες και τις εξορύξεις, χρησιμοποιώντας δηλαδή το επιχείρημα ότι «όταν το συζητούσαμε, δεν είπατε τίποτα». Πρόσθυεσε ακόμα ότι η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους Δήμους, καθώς και αναρτήθηκε επίσημα σε όλες τις ιστοσελίδες.

Η μελέτη του ΕΜΠ έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, από το 2013, ενώ πριν, την είχε εγκρίνει η Περιφέρεια Ηπείρου τον Αύγουστο του 2012. Προφανώς ο κ. Βερροιόπουλος έχει δίκιο σε ό,τι αναφορά τη δημοσιοποίηση, έχει ταυτόχρονα και… άδικο όμως, καθώς έτσι δεν υπηρετείται η ενημερωτική διάσταση και για τους μη ειδικούς. Μια ανάρτηση στο opengov αφορά κυρίως έως αποκλειστικά τους επαΐοντες και δεν συνιστά πραγματικό δημόσιο διάλογο, ειδικά όταν τα εξειδικευμένα κείμενα έχουν εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες (στην Περιφέρεια Ηπείρου η μελέτη δεν πέρασε καν από περιφερειακό συμβουλιο).

Ο γενικός γραμματέας πάντως είπε ότι το υπουργείο είναι διαθέσιμο για συζήτηση και αποσαφήνιση θεμάτων, αλλά και τι η δημόσια διαβούλευση, «συνεχίζεται και προβλέπεται στο μέλλον, σε κάθε στάδιο και φάση της διαδικασίας όπου απαιτείται αδειοδότηση, αυτού του μεγάλου έργου». Ήταν καθησυχαστικός για τις επονομαζόμενες «σεισμικές έρευνες» (που δεν προκαλούν… σεισμούς πάντως), λέγοντας ότι πρόκειται για «πολύ μικρές, ρηχές γεωτρήσεις βάθους 2 με 5 μέτρα και μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης για να παραχθεί ένας ήχος, ο οποίος μέσω των γεωφώνων παράγει δεδομένα για τη γεωλογία της περιοχής». Διευκρίνισε ακόμη, ότι παρότι σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται η διενέργεια μελέτης, «όταν πρόκειται για επεμβάσεις τόσο μικρής κλίμακας που δεν είναι ουσιωδώς παρεμβατικές,  η πολιτεία μέσω της σύμβασης με την εταιρεία έχει επιβάλλει την σύνταξη ενός περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης, αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους και την προβλεπόμενη προστασία από ενδεχόμενες οχλήσεις λόγω θορύβου, σκόνης κτλ». Πρόσθεσε ότι δεν απειλείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής και της οικονομίας, αντιπαραθέτοντας το παράδειγμα του Πρίνου. Τέλος, επανέλαβε τη γραμμή υπουργείου αλλά και εταιριών, ότι δηλαδή η αξιοποίηση υδρογονανθράκων «αποτελεί εθνική υπόθεση που συνεπάγεται σημαντικά αποτελέσματα για την ενεργειακή αυτάρκεια, την απασχόληση και την τόνωση της οικονομίας».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3