Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κάθετη» παραγωγή με γερμανικό μοντέλο;

Εικόνα του άρθρου «Κάθετη» παραγωγή με γερμανικό μοντέλο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2016, 17:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ιδέα της «καθετοποίησης» της  αγροτικής παραγωγής, από την εκπαίδευση και κατάρτιση κιόλας, μέχρι την πώληση, είναι αρκετά παλιά και «γοητεύει» τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Η ημερίδα στο ξενοδοχείο Du Lac, με προσκεκλημένο το Κέντρο Ερευνών και Εκπαίδευσης Haus Dusse από τη Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ο υπεύθυνος του κέντρου, Άρνε Ντάλχοφ, μίλησε στους κυρίως υπηρεσιακούς παράγοντες που βρέθηκαν στο ακροατήριο, παρουσιάζοντας τον τρόπο που δουλεύει το Κέντρο και τις πιθανές αναλογίες και ομοιότητες  με την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννενα, στα οποία ο κ. Ντάλχοφ περιηγήθηκε.

«Διαπιστώσαμε την ύπαρξη καλά ανεπτυγμένης και προοδευτικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και ειδικότερα στα πουλερικά» τόνισε ο κ. Ντάλχοφ και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπίστωσε, είναι η γραφειοκρατία και το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος της πιστοποίησης.

Στη συνέχεια, έκανε μια εκτενή παρουσίαση της δομής και της λειτουργίας του Κέντρου, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα και  ερωτήματα για τον τομέα.

Τι είναι το Κέντρο; Φανταστείτε για παράδειγμα μια Γαλακτοκομική Σχολή, πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος και σε εύρος ειδικοτήτων (όχι μόνο το γάλα δηλαδή), με δυνατότητα, όχι μόνο εκπαίδευσης και περιορισμένης παραγωγής προϊόντων που ενδεχομένως καλύπτουν και ένα κομμάτι του κόστους, αλλά με παροχή πιστοποίησης σε μονάδες, προϊόντα, κτηνοτρόφους (στην εκπαίδευση), δυνατότητα μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης, αλλά και φιλοξενίας ακόμα και με… ξενοδοχειακή μονάδα. Το Κέντρο, το οποίο περιέγραψε ο κ. Ντάλχοφ, έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών και «υποτρόφων». «Με ένα ποτήρι μπύρα, το βράδυ, όλοι μιλούν  πιο εύκολα» είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτική τάξη μεγέθους είναι ότι διαθέτει συνεδριακό κέντρο και ξενώνα δυνατότητας 144 κλινών, που το 2015 κατέγραψε πάνω από 20.000 διανυκτερεύσεις. Στο κομμάτι της παραγωγής, οι διαστάσεις είναι… τεράστιες;, τόσο στο ζωικό κεφάλαιο, όσο και στιςκαλλιεργούμενες εκτάσεις. Το Κέντρο εκτείνεται σε 323 εκτάρια συνολικά.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ντάλχοφ προσπάθησε να κάνει την παρουσίαση  στην όσο δυνατότερη αναλογία με την τοπική πραγματικότητα, βάζοντας κάποια ζητήματα της επιστήμης και της παραγωγής. «Έχει διαπιστωθεί ότι οι Γερμανοί θέλουν να πίνουν γάλα από αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες» τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι πρέπει να λυθεί η «εξίσωση» της απόδοσης και του κόστους παραγωγής. Το Κέντρο πουλάει κάποια από τα προϊόντα του, προκειμένου να καλύψει κόστος.

Η βασική ερώτηση από το κοινό ήταν και η… αναμενόμενη. Μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα, ρώτησε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος;

«Δεν είναι ρεαλιστικό ότι από τη μια μέρα στην άλλη στήνεται ένα τέτοιο κέντρο» είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε πρέπει να αντιγράψει κανείς ακριβώς και να το μεταφέρει εδώ. Αλλά οι βασικές θεματικές και δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν εδώ, στην Ήπειρο», απάντησε ο κ. Ντάλχοφ. Εμφανίστηκε όμως και βέβαιος ότι μια τέτοια υποδομή, με προσήλωση στον πρακτικό τομέα, χρειάζεται.

Λίγο νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στις δηλώσεις του, είχε ασκήσει κριτική στα δασαρχεία, γιατί όπως είπε, βάζουν προσκόμματα στις αναγνωρίσεις καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων γαιών και ζήτησε να αναγνωριστούν οι δασικοί χάρτες του 1945 ως βάση για τον καθορισμό των δασών. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στη Γερμανία, η κατάσταση «είναι τέλεια στον πρωτογενή τομέα» και ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι ή αλλάζουμε ή τελειώνουμε ως κράτος». Στην ίδια πρόταση βέβαια, έβαλε και τη δική του… εκδοχή για τη στήριξη ατόμων, λέγοντας ότι «η διευκόλυνση των αγροτών από τις υπηρεσίες, τους Δήμους κ.λπ., δεν πρέπει να  αντιμετωπίζεται ως ‘ρουσφέτι’, αλλά ως υποχρέωση να βοηθηθούν όσοι παράγουν

…Και το χάσιμο στη μετάφραση

Ένα απρόοπτο της ημερίδας, ήταν το εξής: αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και ο κ. Καχριμάνης, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν ακουγόταν αρκετά δυνατά η μετάφραση από τους προσωπικούς δέκτες που μοιράστηκαν στους συνέδρους. Ο λόγος ήταν ότι η μεταφράστρια, η οποία μίλαγε παράλληλα (αυτή είναι άλλωστε η σωστή πρακτική σε συνεδριακές διαδικασίες), ήταν σε ένα τραπέζι στον ίδιο χώρο, εκτός κουβουκλίου και εάν μιλούσε δυνατότερα, θα… υπερκάλυπτε τον ομιλητή. Τελικά, μετά από αρκετές «διαβουλεύσεις», ο εισηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του σε ρυθμούς… συνέντευξης Τύπου, καθώς διέκοπτε για να γίνει η μετάφραση και συνέχιζε μετά…


Συνάντηση και μνημόνιο συνεργασίας

Συνάντηση με τον έπαρχο της Περιφέρειας Σουντβεστφάλεν της Γερμανίας, Τόμας Γκέμκε και το δήμαρχο της Αλτένα, Αντρέας Χόλσταϊν, είχε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σήμερα το μεσημέρι. Οι τρεις αιρετοί υπέγραψαν και μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη αμοιβαίων οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη συνεργασιών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο περιβάλλον καθώς και την προώθηση του τουριστικού, αγροτικού, κτηνοτροφικού προϊόντος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back