dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην UNESCO η μετακινούμενη κτηνοτροφία

Εικόνα του άρθρου Στην UNESCO η μετακινούμενη κτηνοτροφία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2019, 19:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σημαντικό άυλο πολιτιστικό αγαθό, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, με την οποία έχουν ταυτιστεί περισσότερο οι Σαρακατσάνοι και οι Βλάχοι, βρίσκεται πια στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Εκτός από τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, η επιτροπή ενέταξε στον κατάλογο και τη βυζαντινή μουσική.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο φάκελος «Μετακινούμενη Κτηνοτροφία- Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις» προετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία, ενώ ο φάκελος για τη Bυζαντινή Μουσική ή Ψαλτική Τέχνη προετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού με την Κύπρο. 

Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί διεθνή συνθήκη που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003 και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2006. Προέκυψε ως ώριμος καρπός του διεθνούς προβληματισμού σχετικά με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτισμικές πρακτικές που συγκροτούν τη ζωντανή παράδοση και οι οποίες δεν αφήνουν πάντοτε απτό, υλικό ίχνος (π.χ. μουσική, χορός, γνώσεις και πρακτικές κ.ά.).

Η Σύμβαση, αναγνωρίζοντας ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά συχνά υπερβαίνει τα σύνορα μιας χώρας, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέρη της να υποβάλουν, εκτός από εθνικούς, και διεθνικούς φακέλους.

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία και η βυζαντινή μουσική ή ψαλτική τέχνη είναι τα δύο τελευταία, από τα συνολικά οκτώ στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει εγγράψει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO). Τα υπόλοιπα έξι είναι η μεσογειακή διατροφή (από κοινού με Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρος, Κροατία), η τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, η τηνιακή μαρμαροτεχνία, το εθιμικό δρώμενο των μωμόγερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, το ρεμπέτικο και η τέχνη της ξερολιθιάς (από κοινού με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Σλοβενία).


Πηγή φωτογραφίας: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3