Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε Οκτώβριο, πανδημία…

Εικόνα του άρθρου Κάθε Οκτώβριο, πανδημία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2021, 11:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέρυσι, λίγο πριν μπει ο Νοέμβριος και ξεκινήσει η «δεύτερη καραντίνα», τα Γιάννενα παίζανε «κρυφτό» με τα κρούσματα. Οι τοπικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην τεθεί ο νομός σε περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να «σωθεί» το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, παρότι τα κρούσματα ανέβαιναν.

Σε αυτή την προσπάθεια είχε συναινέσει και η κυβέρνηση, με τις ήξεις αφήξεις δηλώσεις του τότε υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Μετά, «κλείσαμε» για έξι μήνες και ησυχάσαμε…

Φέτος, περιοριστικά μέτρα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση τα έχει καταργήσει πρακτικά εδώ και δύο μήνες περίπου, σε μια ακόμα ανακολουθία στους χειρισμούς της κατάστασης.

Η πανδημία όμως, είναι εδώ. Χτες, τα 78 κρούσματα στο νομό ήταν απόλυτο ρεκόρ. Και το ποσοστό θετικότητας όμως δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Ηπείρου έγιναν 2.192 τεστ, οπότε η θετικότητα ήταν συνολικά 3,55%.

Προχτές Κυριακή, στην κεντρική πλατεία έγιναν 572 rapid test με 13 θετικά (2.27%), με μέση ηλικία τα 19 χρόνια.

Την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν μόλις 0,69% στα Γιάννενα, ενώ στη χώρα, 1,35%. Οι τοπικές αρχές, όπως ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, επιβεβαιώνουν τις τοπικές εξάρσεις, ενώ στην ανησυχία προσθέτουν δύο παράγοντες:

Πρώτον, ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλό, κάτω από 60%, τόσο πανελλαδικά, όσο και στα Γιάννενα. Βέβαια, αυτός ο παράγοντας ελαφρύνει κάπως την κατάσταση, καθότι πέρυσι εμβόλιο δεν υπήρχε. Εμβολιασμένοι-ες προστατεύονται, προστατεύουν ή και νοσούν πιο ελαφρά. Οι ανεμβολίαστοι-ες πάλι, όχι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (88.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Δεύτερον, ότι θα γίνουν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, παρά τις ενστάσεις των ειδικών.

Ένα τρίτο δεδομένο, είναι τα… δεδομένα που, παρότι αυξήθηκαν, είναι ακόμα λίγα και ελλιπή.

Το βασικό «στοίχημα» είναι να αντέξει το ΕΣΥ. Στα Γιάννενα όμως, η μοναδική πηγή ενημέρωσης για το πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες (ΜΕΘ, covid και μεικτές) είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο.

Από την άλλη, ο… πολύ άτυχος «υγειονομικός χάρτης» που στην πράξη αχρηστεύτηκε από τους ίδιους τους διαχειριστές του (την κυβέρνηση) με τις συνεχείς αλλαγές και παλινδρομήσεις, παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά με μόνιμο ερώτημα αν είναι ακριβή, ειδικά σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των τοπικών πληθυσμών.

«Αδιόρατη» είναι η κατάσταση στα σχολεία. Τα κρούσματα, τα οποία είναι αρκετά και στα Γιάννενα, καλύπτονται πλέον από το στατιστικό τρικ του Υπουργείου Παιδείας, ότι τα τμήματα θα κλείνουν στο «50+1» κρουσμάτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν υπάρχουν…

Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προσπάθησε για πολλοστή φορά να «βελτιστοποιήσει» την εικόνα, χωρίς πάντως να συμβαδίζει, για ακόμα μια φορά, με την πραγματικότητα. Πλαγίως, παραδέχτηκε την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, για το οποίο η κυβέρνηση εμφανιζόταν ιδιαίτερα περήφανη τον περασμένο Μάιο, χωρίς τα στοιχεία που ανακοίνωναν τα στελέχη της όμως, να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως διαβεβαίωσε ότι «οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν». Οπότε, η κατάσταση μπορεί να έχει πολλά κοινά σημεία με την περσινή, ειδικά στα Γιάννενα, αλλά σίγουρα θα έχει διαφορετική εξέλιξη. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά λεγόμενα, τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back