Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε κατεργάρης… στο θρανίο του

Εικόνα του άρθρου Κάθε κατεργάρης… στο θρανίο του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2017, 19:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, αλλά και τις ευχές, τα ανάμεικτα συναισθήματα μαθητών-εκπαιδευτικών, καθώς και την… ανακούφιση των γονέων, ξεκίνησε η  σχολική χρονιά 2017-2018. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας πήγε στους αγιασμούς του συγκροτήματος της Ακαδημίας και στο 9ο Λύκειο, στα Καρδαμίτσια. Όπως τόνισε, η επιλογή των Καρδαμίτσιων ήταν και συμβολική, για τις παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος σε απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης.  «Προσπαθούμε με ένα οργανωμένο πλέγμα δράσεων και έργων να αναβαθμίσουμε περιοχές του Δήμου μας που για χρόνια, κυρίως εξαιτίας λάθος σχεδιασμών υπολείπονται σε βασικές υποδομές όπως είναι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η αποχέτευση. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχουμε το μαγικό ραβδί για να τα αλλάξουμε όλα σε μια θητεία. Έχουμε όμως μεράκι και σχέδιο για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πάνα απ’ όλα ποιοτικά έργα που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων σας», είπε.

Μαζί με τις ευχές του στην Ακαδημία, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαζί με τη μητρόπολη και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που φέτος θα κάνουν και τοπικούς διαγωνισμούς ανακύκλωσης, εκτός από τον πανελλαδικό. Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στον τυφώνα «Ίρμα» που πλήττει τις ΗΠΑ και την Καραϊβική για να τονίσει το μήνυμα αναγκαίας ευαισθητοποίησης. ««Γινόμαστε μάρτυρες πολλών έντονων φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Αυτές τις μέρες όλες είμαστε συγκλονισμένοι από τις συνέπειες ενός φονικού σεισμού και ενός επίσης φονικού τυφώνα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φύση μας εκδικείται για όσα της κάνουμε. Γι’ αυτό πρέπει ο καθένας μας να ευαισθητοποιηθεί πιο πολύ αρχίζοντας από τα πιο μικρά. Από τα απορρίμματα κοντά στο σπίτι του, την ανακύκλωση, τη ρύπανση δημόσιων χώρων κι άλλα» τόνισε. Ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας βρέθηκε στη Ζωσιμαία, όπου έδωσε τις ευχές του σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ σε διάφορα σχολεία πήγαν άλλοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Χρέος των δασκάλων, η μεταλαμπάδευση της γνώσης. Υπέρτατο χρέος της πολιτείας η δημιουργία υποδομών και συνθηκών τέτοιων που να μην εμποδίζουν την πρόσβαση στη γνώση. Χρέος όλων μας  να  φτιάξουμε μια παιδεία αντάξια της ιστορίας μας και αντάξια των προσδοκιών της κοινωνίας μας, η οποία αν και δοκιμάζεται, εν τούτοις μάχεται καθημερινά να μη χαθούν οι αξίες της. Μια παιδεία, με αρχές, αξίες και ιδανικά, μακριά από κάθε είδους ιδεοληψίες» αναφέρει στο μήνυμά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης πήγε στη Ζωσιμαία, στο 3ο Λύκειο και στο Μουσικό σχολείο. Εκεί, ο κ. Καχριμάνης εξήρε το ρόλο που έχουν τα μουσικά σχολεία στον πολιτισμό της Ηπείρου και ειδικά για τη διατήρηση και ανάδειξη της μουσικής παράδοσης. Ο κ. Καχριμάνης, πρόσθεσε επίσης, ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει το Δήμο Ιωαννιτών για  την εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου.

ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ

Στην Άνω Λαψίστα όπου φέτος θα λειτουργεί το ΕΠΑΛ Βροσίνας βρέθηκε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. «Οι δικές σας επιτυχίες θα αντανακλούν την εκπαιδευτική προσπάθεια, θα το αναδείξουν και θα το καθιερώσουν» επεσήμανε ο δήμαρχος . «Θα είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του ΕΠΑΛ. Μπορούμε πάνω του να επενδύσουμε πολλά», υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους.  Ο κ. Πλιάκος επισκέφθηκε και το γυμνάσιο-λύκειο Ελεούσας, καθώς και το νέο βρεφικό σταθμό.

ΣΤΗ ΔΩΔΩΝΗ

Καλή και δημιουργική χρονιά ευχήθηκε ο dήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι «η άρτια λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο. Στις σχολικές μονάδες ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενώ με μέριμνα των σχολικών επιτροπών όλα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες».

ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Ο Δήμος Ζαγορίου σημειώνει ότι μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα σχολεία του Δήμου Ζαγορίου, όπου δεν λειτουργεί κανένα γυμνάσιο ή Λύκειο και τα παιδιά μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες όμορων Δήμων, στη Μεταμόρφωση για το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι και στη Χρυσοβίτσα για το ανατολικό. Έτσι, για την σχολική χρονιά 2017-2018 το Δήμο Ζαγορίου θα λειτουργήσουν σχολικές μονάδες στους Μηλιωτάδες, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο (ξανανοίγει μετά από αναστολή), στο Τσεπέλοβο δημοτικό και στο Πάπιγκο δημοτικό και νηπιαγωγείο, όλα  με ελάχιστους μαθητές. Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στο μήνυμά του αναφέρει: «Η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού στο Ζαγόρι δεν επιτρέπει να λειτουργούν μεγάλες σχολικές μονάδες ή να διαθέτουν σχολείο και άλλα χωριά. Είναι ένα μείζον ζήτημα που προβληματίζει και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Πολιτεία η οποία οφείλει  να δώσει κίνητρα και να στηρίξει την ανάπτυξη στους ορεινούς δήμους, ώστε να συγκρατηθεί η φυγή προς τα αστικά κέντρα και να σταματήσει η ερήμωση των χωριών τους χειμερινούς μήνες. Εμείς, ως Δήμος θα παλεύουμε πάντα για αυτό τον στόχο, για να δούμε κάποια στιγμή περισσότερα σχολεία ανοιχτά στα χωριά μας.»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back