ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθαριότητα: μια υπόθεση που παίρνει διαστάσεις

Εικόνα του άρθρου Καθαριότητα: μια υπόθεση που παίρνει διαστάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2017, 23:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εταιρίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης σε δημόσια νοσοκομεία: Μια υπόθεση με οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις. Ένα κομμάτι της όλης ιστορίας γράφεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με την τελευταία εξέλιξη να αφορά την κατάθεση μήνυσης από εργολάβο κατά του διοικητή Βασίλη Τσίκαρη, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει οδηγηθεί στην Αστυνομία, και του διοικητικού διευθυντή.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε το καλοκαίρι να προχωρήσει σε διαδικασαίες πρόσληψης 199 εργαζόμενων (με ατομικές συμβάσεις εργασίας) για την κάλυψη της καθαριότητας και της σίτισης και να μην συνεχίσει τη συνεργασία με εταιρίες. Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Τσίκαρης ξεκίνησε να υπογράφει τις συμβάσεις με το προσωπικό ενόψει της λύσης της σύμβασης με την εταιρία καθαριότητας στις 30 Νοεμβρίου. Και τότε ήρθε η δικαστική εντολή για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη του προσωπικού. Μια εντολή-απόρροια της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει εργολάβος στο διοικητικό δικαστήριο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι 170 από τις 199 καθαρίστριες έχουν πιάσει ήδη δουλειά. Η μήνυση κατά του κ. Τσίκαρη και του διοικητικού διευθυντή αφορά τη μη εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Για περιστατικό αυτό παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μέσω του facebook, με τον συνήθη τρόπο του. Αφού κάνει λόγο για «παρακράτος του παρελθόντος που βρίσκεται σε πλήρη δράση», (προ)καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις γιατρών, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να πάρουν θέση.

Η όλη υπόθεση με τις εταιρίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης σε πανελλαδικό επίπεδο έχει φτάσει και μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο από τις αρχές του καλοκαιριού έχει καταθέσει προδικαστικά ερωτήματα μετά από προσφυγές εταιριών κατά της πρόσληψης προσωπικού με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία. Τα προδικαστικά ερωτήματα αφορούν το ζήτημα της συμβατότητας των συμβάσεων με το ενωσιακό δίκαιο. Οι εταιρίες καθαριότητας υποστηρίζουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back