ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθαριότητα… έκτακτης ανάγκης

Εικόνα του άρθρου Καθαριότητα… έκτακτης ανάγκης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2016, 18:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και μία εβδομάδα, τα Γιάννενα δεν περνάνε και τις καλύτερες στιγμές τους στον τομέα της καθαριότητας. Κι αυτό επειδή 10 συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους μετά το «φρένο» που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έλλειψη αυτού του προσωπικού από την ήδη αποδυναμωμένη υπηρεσία της καθαριότητας του Δήμου είναι εμφανής, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να έχουν υπερβεί τα όρια των αντοχών τους για μια καθαρή πόλη.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν, σήμερα προπαραμονή των Χριστουγέννων, το δημοτικό συμβούλιο των Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η πρόσληψη 15 ατόμων με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας. Κατά τη διάρκεια αυτού του διμήνου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ελπίζει αφενός μεν ότι θα βρεθεί μια λύση για τους δέκα συμβασιούχους και αφετέρου δε ότι θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη εννιά μόνιμων εργατών καθαριότητας.

Γιατί όμως οι 10 συμβασιούχοι αναγκάζονται να κάνουν επίσχεση εργασίας; Καταρχήν πρόκειται για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν το 2015 με δίμηνες συμβάσεις –και η όλη υπόθεση δεν αφορά μόνο τον δήμο Ιωαννιτών όλους τους δήμους της χώρας. Στη συνέχεια, ηΗ κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις για έναν χρόνο, μέχρι τέλος του 2016, και χτες, όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Το ιδιόρρυθμο αυτό καθεστώς εργασίας βρήκε απέναντι την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των εν λόγω συμβάσεων καθαριότητας, με το σκεπτικό ότι  οι διμηνίτες δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά έκτακτες ανάγκες. Αποτέλεσμα; Το Ελεγκτικό Συνέδριο, από όπου περνάνε όλες οι οικονομικές πράξεις ενός Δήμου, δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων αυτών.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Ουδέποτε παραβήκαμε άρθρο του Συντάγματος. Μιλάμε για παρατάσεις συμβάσεων -είναι συμβάσεις, δεν είναι μονιμότητα» δήλωσε χτες με αφορμή την τροπολογία. Όσο για τους απλήρωτους συμβασιούχους, η κ. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε πως αυτό το θέμα θα λυθεί, όπως και ότι εξετάζεται αν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

Για την περίπλοκη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κατέθεσε τη δυσαρέσκειά του, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση. Όπως είπε, η απόφαση για παράταση των συμβάσεων ήταν μονομερής, χωρίς ποτέ να ρωτηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. «Προφανώς, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αντίρρηση με το να δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε ανθρώπους. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, κάποιοι δήμοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις της μισθοδοσίας» πρόσθεσε. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση του δήμου Ιωαννιτών, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε επίσης ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων αν και εφόσον χρειαστεί να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Υπενθύμισε όμως με νόημα στους εργαζόμενους  ότι «ο εχθρός βρίσκεται αλλού και όχι στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Η ΕΝΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΕ

Όσον αφορά την απόφαση για έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, ο δήμαρχος επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, επικαλούμενος τόσο τους κινδύνους για τη δημόσια υγιεινή όσο και την κακή εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στους επισκέπτες. «Εξαιτίας ενός γεγονότος, δεν μπορούμε  να ‘τιμωρήσουμε’ τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες» τόνισε.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκη Τασιούλα που μίλησε για «εξυπηρέτηση των μεγαλοξενοδόχων», όσο και του επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Σωτήρη Μαλάμου, ο οποίος έκανε λόγο για «απεργοσπαστικό μηχανισμό εκ μέρους του Δήμου».

Η ένταση ανέβηκε πολύ με την παρέμβαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκου Έξαρχου (ΠΑΜΕ), ο οποίος μίλησε για «κατάπτυστη πολιτική» της δημοτικής αρχής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημάρχου. Στη διαμάχη παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Νάστος (που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων) ο οποίος αμφισβήτησε τη… δυναμική αντιπροσώπευσης του κ. Έξαρχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back