Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία: Τα μέτρα και τα αντίμετρα - Οι συμβασιούχοι

Εικόνα του άρθρου Συμφωνία: Τα μέτρα και τα αντίμετρα - Οι συμβασιούχοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2017, 12:35
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 6 το πρωί ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. 

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου.


ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019, φέρνει μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Eργασίας οι περικοπές θα αφορούν μόνο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που προκύπτει «προσωπική διαφορά» από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων (5%) και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ (εργοδοτική ανταπεργία). Στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση (υπουργικό βέτο) και θα καθιερωθεί ο έλεγχος της διαδικασίας από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ: Από το 2020 ή το 2019, εάν δεν πιαστούν οι στόχοι το αφορολόγητο μειώνεται από τα 8.636 στα 5.681 ευρώ. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές επιδομάτων και εκπτώσεων φόρου, μείωση των αριθμού των συμβασιούχων στο δημόσιο από φέτος, πώληση του 30 ή 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όπως και του 17% των μετοχών της εταιρείας. Επίσης επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.


ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ 

Τα αντίμετρα που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις με μειώσεις συντελεστών και στοχευμένες κοινωνικές παροχές θα εφαρμοστούν από το 2019 εάν η κυβέρνηση ξεπεράσει το στόχο 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες, δηλαδή πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 3,7%.

Τα μέτρα αφορούν:

  1. Η επιδότηση ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο και θα αφορά περίπου 600.000 οικογένειες.
  2. Κονδύλι 260 εκατ. ευρώ για το επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού.
  3. Επέκταση σχολικών γευμάτων με στόχο να καλύψουν το μισό σχολικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
  4. Επέκταση του προγράμματος βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι ανάγκες του 30% των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.
  5. Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα και μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ.
  6. Κονδύλι 260 εκατ. ευρώ για την δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς προβλέπει την παραμονή 47.584 συμβασιούχων του Δημοσίου. Οι προσλήψεις και η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Από το πλαφόν εξαιρούνται οι συμβασιούχοι σε προσφυγικές υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου.

Πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος» αναφέρουν ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετείχε στη μαραθώνια συνεδρίαση για τις αλλαγές στον Δημόσιο Χάρτη στο Χίλτον, κατάφερε με τους συνεργάτες της να ακυρώσει τις ακραίες απαιτήσεις μιας πλευράς των θεσμών (και κυρίως από το ΔΝΤ) που οδηγούσαν στην απομάκρυνση κάποιων χιλιάδων συμβασιούχων.

Οι συμβασιούχοι αυτοί φτάνουν τους 47.584 κατά μέσον όρο μέσα στο 2016 και με βάση τις εποχικές διακυμάνσεις. Ύστερα δε από τη διαβούλευση με τους εταίρους συμφωνήθηκε ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση θα σφραγιστεί ο Οδικός Χάρτης για το 2017 και 2018, όπου πυξίδα για τον αριθμό των συμβασιούχων θα είναι ο μέσος όρος του 2016 - δηλαδή οι περίπου 48 χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Για τις δε συμβάσεις που λήγουν, ήτοι το σύνολο των ενδιαφερομένων, η στελέχωση θα γίνεται με βάση τους υπάρχοντες νόμους, η πρόσληψη ή η ανανέωση θα ακολουθεί τους κανόνες και τους διαγωνισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή του ΑΣΕΠ, και στον νόμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη για τους συμβασιούχους θα τονίζεται η φράση «μέσω ΑΣΕΠ και από διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back