ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: «Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη»

Εικόνα του άρθρου Κ. Μητσοτάκης: «Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2020, 22:43
ΕΛΛΑΔΑ

Αισιόδοξος μεν, επιφυλακτικός δε, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, λέγοντας ότι «δαμάσαμε το πρώτο κύμα κορονοαϊού», αλλά και ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά τα μέτρα της κυβέρνησης και περιέγραψε μια κατάσταση, για την οποία χωράει αρκετή συζήτηση αν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, ειδικά σχετικά με την επάρκεια υλικών κ.λπ.

Δεσμεύτηκε προσωπικά πάντως ότι θα «προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».  

Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους σε ντελίβερι και είπε ότι «δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους». Επίσης, σε μια… κεϋνσιανή κορύφωση, είπε ότι «αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή ‘Πολιτεία’. Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους».

Ανακοίνωσε ότι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν (μικρή) οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Προετοίμασε επίσης για μεγάλη ύφεση το 2020, αλλά και για «μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2021». Άφησε αιχμές για τους προκατόχους του, υποστηρίζοντας ότι «σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε ιδιαίτερα στη Μ. Εβδομάδα, λέγοντας ότι «αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της αγάπης. Αλλά και της ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο».

Κάλεσε ξανά τον κόσμο να μείνει σπίτι και προετοίμασε για… ανοίγματα.

«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται» αλλά «με σχέδιο και νέες συνήθειες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back