πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιτς Καλέ: Ο νότιος προμαχώνας, τα τείχη και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Ιτς Καλέ: Ο νότιος προμαχώνας, τα τείχη και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2024, 20:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες στερέωσης των τειχών του Κάστρου των Ιωαννίνων, από τις στοές του Διονυσίου Φιλοσόφου μέχρι τη νότια πύλη του Ιτς Καλέ (στην περιοχή της Σκάλας). Δηλαδή, πρόκειται για το τμήμα των τειχών του Κάστρου που «κοιτάει» στη λίμνη και που μέχρι πριν από έναν αιώνα βρισκόταν σε άμεση επαφή με το νερό.

Τα τείχη σε αυτό το τμήμα παρουσιάζουν πυκνή παρασιτική βλάστηση, με τον κισσό να επικρατεί. Στο βορειοανατολικό δε τμήμα, η οχύρωση του Κάστρου αποτελείται από τον φυσικό βράχο. Πέραν της στερέωσης των τειχών, το υπουργείο θα κάνει παρεμβάσεις και στον νότιο προμαχώνα (εκεί που βρίσκεται η νότια πύλη) με στόχο να καταστεί επισκέψιμος αλλά και κατάλληλος για τη φιλοξενία δράσεων πολιτισμού.

«Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων είναι αρχικά η στερέωση των τειχών του Κάστρου καθώς και η αποκατάσταση και αναδιαμόρφωση του νότιου προμαχώνα ώστε να στεγάσει, σε συνθήκες κατάλληλες, χρήσεις πολιτισμού στους κλειστούς χώρους του και να καταστεί επισκέψιμος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. [Το οποίο υπουργείο, με μια δόση υπερβολής στο δελτίο Τύπου έχει τον εξής τίτλο: «Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων»].

Με τη σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η ωρίμανση των μελετών για την αποκατάσταση τμημάτων των τειχών και του νότιου προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ.


«Με την ωρίμανση και αυτών των μελετών προχωρεί η αποκατάσταση των οχυρώσεων και των μνημείων που εφάπτονται στα τείχη. Σε συνδυασμό με τις επεμβάσεις αποκατάστασης και αναβάθμισης στη Βορειοανατολική Ακρόπολη (σ.σ. οι οποίες γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών), στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν ανασύσταση του Κάστρου, στην αυθεντική μορφή του, στη βάση της διεξοδικής τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών και μορφολογικών δεδομένων. Επιδιώκουμε τη συνολική ανάδειξη του μνημειακού συνόλου, ως έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού, που θα προβάλει και θα αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό απόθεμα της πόλης των Ιωαννίνων, την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, με τρόπο συνεκτικό και ενιαίο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αναπτυξιακή διάσταση και στην οικονομική στήριξη, όχι μόνον των Ιωαννίνων αλλά της Ηπείρου, εν τω συνόλω της» επισημαίνει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στα σπήλαια αλλά και στα καταφύγια του Στρατού που υπάρχουν εντός του βράχου. Η αναφορά αυτή όμως περιορίζεται στο εξής: «Σε φυσικά σπήλαια εντός του βράχου εκτείνονται καταφύγια του στρατού, στα οποία μπορεί να εισέλθει κάποιος από τρεις νεότερες θύρες επί των τειχών». Μόνο που οι τρεις αυτές νεότερες θύρες δεν είναι ανοιχτές για να εισέλθει κάποιος. Τα καταφύγια δεν είναι επισκέψιμα.

Όσον αφορά τις μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση τμημάτων των τειχών και του προμαχώνα, αυτές (μία αρχιτεκτονική μελέτη και μία τοπογραφική μελέτη) είχαν ανατεθεί πέρσι τον Οκτώβριο σε εξωτερικούς συνεργάτες, με ένα συνολικό κόστος 30.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τον προμαχώνα, σε πρώτο στάδιο, προγραμματίζονται διερευνητικές εργασίες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του και κατά μήκος των εξωτερικών τειχών.

Σε δεύτερο στάδιο, προβλέπεται η υγροπροστασία του συνόλου των χώρων, στερέωση των ετοιμόρροπων σημείων, ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας ορισμένων φορέων του προμαχώνα σε σημεία με ρωγμές και βλάβες.

Σε επόμενα στάδια ακολουθούν επεμβάσεις κτιριακού χαρακτήρα, η διευθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του φωτισμού σε όλους τους στεγασμένους χώρους, για την κάλυψη των αναγκών επανάχρησης των χώρων, δίκτυα ελέγχου ασφαλείας με κάμερες και αισθητήρες συναγερμού των «ευαίσθητων» περιοχών (πύλες, επικίνδυνες παρυφές δωμάτων, εσωτερικοί χώροι).

Οι εργασίες, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, θα γίνουν από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες με αυτεπιστασία. Κάποιο χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν ανακοινώθηκε ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3