ΚΟΣΜΟΣ

Η Τζόρτζια Μελόνι, τα παρασκήνια για τις κορυφαίες θέσεις και ο σουρεαλισμός

Εικόνα του άρθρου Η Τζόρτζια Μελόνι, τα παρασκήνια για τις κορυφαίες θέσεις και ο σουρεαλισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2024, 21:31
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε τις συμφωνίες από την πίσω πόρτα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δήλωσε ότι είναι «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», δήλωσε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Μίλησε μία ημέρα αφότου έξι ηγέτες της ΕΕ από κεντρώα κόμματα ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχα.

Τα ίδια ονόματα ακούστηκαν και πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών αυτών, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε επίσης περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι να κερδίζει έδρες.

Μετατόπιση προς τα δεξιά παρατηρήθηκε επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου τα κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν βαριές ήττες.

Η Μελόνι θέλει αυτή η μετατόπιση να αντικατοπτρίζεται στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

Αποκάλεσε την ΕΕ «έναν γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία.

Στα σχόλιά της την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των εθνικών ηγετών στις Βρυξέλλες, η Μελόνι είπε ότι είναι «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν τα μηνύματα των ψηφοφόρων».

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους φιλελεύθερους.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι έχει στο στόχαστρό της ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή έναν τίτλο αντιπροέδρου για το ECR. 

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να σφραγίσουν το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back