Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Χαμάς-Φατάχ

Εικόνα του άρθρου Ιστορική συμφωνία Χαμάς-Φατάχ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017, 22:48
ΚΟΣΜΟΣ

Φατάχ και Χαμάς βάζουν τελεία στη δεκαετή πολιτική διαμάχη εντός της Παλαιστίνης υπογράφοντας, στο Κάιρο της Αιγύπτου, ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ θα αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου την πλήρη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι το Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποκτήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων προς Ισραήλ και Αίγυπτο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. 

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς Σαλάχ Αλ Αρούρι (αριστερά στη φωτογραφία) και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Φατάχ Αζάμ Αλ Αχμάντ, στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.

Οι διαπραγματεύσεις πλέον θα έχουν ως αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τα διάφορα παλαιστινιακά πολιτικά ρεύματα να συναντώνται εκ νέου στο Κάιρο στις 21 Νοεμβρίου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων οργανώσεων. Σε δηλώσεις του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου κατέληξαν σε «οριστική συμφωνία» για τη διευθέτηση της πολυετούς διαμάχης. 

Ο Αμπάς αναμένεται να μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας αλ-Αγά. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου στη Γάζα από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.

Η Φατάχ που έχει την στήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση και το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back