Έρχονται κι άλλα «σπιτάκια»

Εικόνα του άρθρου Έρχονται κι άλλα «σπιτάκια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2019, 21:13

Στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποιούσε μέσω twitter ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασιών.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο εθνικό συλλογικό σύστημα εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Σήμερα παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», σε συνεργασία με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν προς το παρόν πέντε Δήμοι: Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης, με στόχο η πρωτοβουλία να επεκταθεί το 2020 σε όλους τους Δήμους. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό να λέει ότι μέχρι τότε θα έχουν τοποθετηθεί 45 «σπιτάκια» και να υπενθυμίζει την εξίσωση: 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες.

Τα Γιάννενα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, έχουν μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα λεγόμενα «σπιτάκια», λόγω της πρωτοβουλίας της Μητρόπολης Ιωαννίνων να στήσει ένα πάρκο σε συνεργασία με την εταιρία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στην παραλίμνια περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα από την ανακύκλωση αυτή επιστρέφονται στον πολίτη με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ τα οποία συνεργάζονται με την εταιρία. «Σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης προϋπήρχαν βέβαια στην πόλη, σε ορισμένα σημεία, από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Μετά τη Μητρόπολη, λοιπόν, η οποία έκανε και δύο ρεκόρ Γκίνες για να σηματοδοτήσει τη λειτουργία του πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τα «σπιτάκια» θα ασχοληθεί πιο εντατικά και ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, ο οποίος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος από τον υπουργό, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στη Μητρόπολη. «Εμείς στα Γιάννενα έχουμε ως αρωγό και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η Μητρόπολη ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα δημοτική αρχή» τόνισε. Το παρών στην υπουργική παρουσίαση έδωσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος σε δήλωσή του, όπως φιλοξενείται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, αναφέρει: «Ο αγώνας για την ανακύκλωση είναι τεράστιος και χρειάζεται πολλή δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα».

Η ανταποδοτική ανακύκλωση, σε επίπεδο… ανταπόδοσης, αφορά σε πρώτη φάση τον πολίτη και όχι έναν Δήμο. Ο Δήμος Ιωαννιτών δηλαδή δεν θα έχει κάποια έσοδα. Ωστόσο, θα μειώσει τον όγκο των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και ενδεχομένως θα ελέγξει, όχι άμεσα, τις δαπάνες για τη διαχείρισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back