πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη με αρκετούς νεκρούς Παλαιστίνιους

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη με αρκετούς νεκρούς Παλαιστίνιους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2024, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τετάρτη, όπου οι δυνάμεις του σκότωσαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους και απέκλεισαν την ασταθή πόλη Τζενίν, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη από τότε που η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τη Γάζα πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο εκεί.

Παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες δήλωσαν ότι ανταλλάσσουν πυρά με τον ισραηλινό στρατό. Ο κυβερνήτης της Τζενίν, Καμάλ Αμπού αλ-Ρουμπ, δήλωσε στο παλαιστινιακό ραδιόφωνο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την πόλη, μπλοκάροντας τα σημεία εξόδου και εισόδου και την πρόσβαση στα νοσοκομεία και ξηλώνοντας τις υποδομές στον καταυλισμό.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν σε ένα νοσοκομείο με χωμάτινα φράγματα και είχαν περικυκλώσει άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στην Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι επιχειρούσε στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ έκανε συγκρίσεις με τη Γάζα και ζήτησε παρόμοια μέτρα στη Δυτική Όχθη.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εκκένωσης των Παλαιστινίων κατοίκων και όποιων μέτρων μπορεί να απαιτηθούν. Πρόκειται για έναν πόλεμο από κάθε άποψη και πρέπει να τον κερδίσουμε», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να ξεσηκωθούν, λέγοντας ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου επέκτασης του πολέμου στη Γάζα και κατηγορώντας για την κλιμάκωση την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Η μαχητική οργάνωση κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στην υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες συνεργάζονται με το Ισραήλ, να «συμμετάσχουν στην ιερή μάχη του λαού μας».

Τουλάχιστον 652 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από 10 μήνες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο. Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια τέτοιων επιδρομών, οι οποίες συχνά πυροδοτούν μάχες με μαχητές.

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για την εξάρθρωση της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων και για την αποτροπή επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, οι οποίες έχουν επίσης αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back