Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σχολείο του ΟΗΕ

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σχολείο του ΟΗΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2024, 11:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός σχολείου στο κέντρο της Γάζας που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι έξι εργαζόμενοι της Unrwa ήταν μεταξύ των νεκρών. «Αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε ότι η πολεμική του αεροπορία «πραγματοποίησε ακριβές πλήγμα κατά τρομοκρατών που δρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς» στο χώρο του σχολείου.

Τα σχολεία της Γάζας είναι γεμάτα με δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές επιθέσεις και τις εντολές εκκένωσης. Το σχολείο al-Jaouni, ένα από τα πολλά στη Γάζα που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους ή UNWRA, έχει πληγεί από πολλαπλά πλήγματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η UNRWA δήλωσε ότι έξι υπάλληλοι που βοηθούσαν τους εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του καταφυγίου, σκοτώθηκαν. «Το ανθρωπιστικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις & οι επιχειρήσεις έχουν αγνοηθεί κατάφωρα & αδιαλείπτως από την αρχή του πολέμου», έγραψε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Philippe Lazzarini, στο X.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συχνά σχολεία, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνται από μαχητές της Χαμάς. Κατηγορεί τη Χαμάς για τις απώλειες αμάχων από τα χτυπήματά του, λέγοντας ότι οι μαχητές της εδρεύουν και δρουν μέσα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές.

Περισσότερο από το 90% των σχολικών κτιρίων της Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές ή μερικές ζημιές από τα πλήγματα και περισσότερα από τα μισά σχολεία που στεγάζουν εκτοπισμένους έχουν πληγεί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο από το Education Cluster, μια συλλογή ομάδων βοήθειας υπό την ηγεσία της UNICEF και της Save the Children.

Με πληροφορίες από Guardian, AP. Φωτογραφία αρχείου: UNRWA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back