ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ «τεντώνει το σχοινί» με την Αίγυπτο

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ «τεντώνει το σχοινί» με την Αίγυπτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2024, 11:16
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ελέγχει αποτελεσματικά το σύνολο των χερσαίων συνόρων της Γάζας μετά την ανάληψη του ελέγχου μιας ενδιάμεσης ζώνης κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ, μια κίνηση που ενέχει τον κίνδυνο να περιπλέξει τη σχέση του με την Αίγυπτο.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκτησαν «επιχειρησιακό» έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία του ισραηλινού στρατού για τον διάδρομο 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των μοναδικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Τα σύνορα με την Αίγυπτο κατά μήκος του νότιου άκρου ήταν τα μόνα χερσαία σύνορα της Γάζας που το Ισραήλ δεν είχε ελέγξει άμεσα.

«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησίμευε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά για να εισάγει λαθραία όπλα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Χαγκαρί, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα «ανακάλυψαν περίπου 20 σήραγγες» στην περιοχή.

Το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Al-Qahera News ανέφερε ότι μια «υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή» δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως κάλυψη για την επίθεσή του στη Ράφα τους ισχυρισμούς περί σηράγγων κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για την ύπαρξη σηράγγων στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα», δήλωσε η πηγή στην Al-Qahera, η οποία συνδέεται με τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα και την παράταση του πολέμου για πολιτικούς σκοπούς».

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει καταστρέψει εκατοντάδες διασυνοριακές σήραγγες με τη Γάζα από το 2013.

Ο διάδρομος Φιλαδέλφειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και στις δύο πλευρές ολόκληρων των συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία, επιτρέπεται σε κάθε χώρα να αναπτύξει μόνο έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων ή συνοριοφυλάκων στη ζώνη αυτή. Την εποχή της συμφωνίας, τα ισραηλινά στρατεύματα έλεγχαν τη Γάζα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ έχουν αυξηθεί από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας στο σημείο διέλευσης της Ράφα πριν από τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο της επίθεσής τους κατά της Χαμάς.

Η κατάληψη του διαδρόμου σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ έχει εμβαθύνει την επίθεσή του στη νότια Γάζα και απειλεί περαιτέρω τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Ισραηλινά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, στις 29 Μαΐου 2024/Jamal Awad/Xinhua)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back