ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Υποσχέσεις για αντίποινα

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Υποσχέσεις για αντίποινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2024, 10:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πυραυλική του επίθεση κατά του Ισραήλ, η μεγαλύτερη στρατιωτική του επίθεση στη χώρα, τελείωσε, εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση, ενώ το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν καθώς εντείνονται οι φόβοι για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός, οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο συνεχίστηκαν την Τετάρτη.

Το Ισραήλ επανέλαβε τον βομβαρδισμό των νότιων προαστίων της Βηρυτού, προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, με τουλάχιστον δώδεκα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που, όπως είπε, ανήκαν στην ομάδα.

Μεγάλα σύννεφα καπνού εθεάθησαν να υψώνονται από τμήματα των προαστίων. Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης της περιοχής, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αδειάσει μετά από ημέρες σφοδρών επιδρομών.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αντιμετώπισε τις ισραηλινές δυνάμεις που διείσδυσαν στη λιβανέζικη πόλη Adaisseh νωρίς την Τετάρτη και τις ανάγκασε να υποχωρήσουν.

Το Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση της Τρίτης στο Ισραήλ είχε ως αποκλειστικό στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις είχαν τεθεί στο στόχαστρο.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι η επίθεσή της ήταν απάντηση στις ισραηλινές δολοφονίες ηγετών μαχητών και στην επιθετικότητα στο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ και στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί να αντεπιτεθεί. «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε - και θα το πληρώσει», δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας αργά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον μακροχρόνιο σύμμαχο Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» για την επίθεση της Τρίτης, στην οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, συμμετείχαν περισσότεροι από 180 βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης από το Ιράν ήταν περίπου διπλάσιες από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε την αεράμυνα κατά του βομβαρδισμού του Ιράν την Τρίτη και οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν «από το Ισραήλ και έναν αμυντικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ισραηλινός υποναύαρχος Daniel Hagari σε βίντεο στο X.

Οι δυνάμεις του Ιράν χρησιμοποίησαν την Τρίτη για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Fattah και το 90% των πυραύλων του έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Οι φόβοι ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε έναν περιφερειακό πόλεμο έχουν αυξηθεί με την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας χερσαίας επιχείρησης εκεί τη Δευτέρα, ενώ η σύγκρουσή του στη Λωρίδα της Γάζας είναι ενός έτους.

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε ομοίως «σοβαρές συνέπειες» για το Ιράν και ο εκπρόσωπος Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».

Σε δήλωσή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα τις νέες επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σε ένδειξη της δέσμευσής της για την ασφάλεια του Ισραήλ η Γαλλία κινητοποίησε την Τετάρτη τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εμπλοκή Βρετανών

Οι βρετανικές δυνάμεις συμμετείχαν στην αποτροπή της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι αμερικανικά αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψαν πολλούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν. Και, μετά από μια παρόμοια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, επιβεβαιώθηκε αργότερα ότι τα RAF Typhoon, από την αεροπορική βάση Ακρωτήρι στην Κύπρο, κατέρριψαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Τζον Χίλι επισκέπτεται την Κύπρο για να συναντήσει στρατεύματα που προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εκκένωσης Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο.

Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 9.000 έχουν τραυματιστεί στο Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων, οι περισσότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως έδειξαν την Τρίτη τα στατιστικά στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3