ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ εγκατέλειψε την κυβέρνηση

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ εγκατέλειψε την κυβέρνηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2024, 21:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή, αποσύροντας τη μόνη κεντρώα δύναμη στον ακροδεξιό συνασπισμό, εν μέσω ενός πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τον Γκαντς να μην «εγκαταλείψει το μέτωπο», αλλά η αποχώρησή του δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 64 εδρών στην Κνέσετ των 120 εδρών που κατέχει ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς την πραγματική νίκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, με βαριά καρδιά αλλά με πλήρη αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Γκαντζ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Η παραίτηση του Γκαντς αναμενόταν από τότε που έθεσε στον συντηρητικό πρωθυπουργό προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουνίου για να καταλήξει σε μια σαφή στρατηγική για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια καταστροφική στρατιωτική επίθεση εναντίον της κυβερνώσας παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Η αποχώρησή του σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα χάσει την υποστήριξη ενός κεντρώου μπλοκ που βοήθησε στη διεύρυνση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, σε μια περίοδο αυξανόμενης διπλωματικής και εσωτερικής πίεσης οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back