ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας επιτίθεται στον Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας επιτίθεται στον Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2024, 11:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβητήθηκε δημοσίως σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη από τον ίδιο του τον επικεφαλής της άμυνας, ο οποίος ορκίστηκε να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μακροχρόνια στρατιωτική κυριαρχία του Ισραήλ στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η τηλεοπτική δήλωση του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ σηματοδότησε την πιο ηχηρή διαφωνία από το εσωτερικό της ανώτατης ιεραρχίας του Ισραήλ κατά του Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας επτάμηνης και πολυμέτωπης σύγκρουσης που έχει προκαλέσει πολιτικές ρωγμές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι «δεν είναι έτοιμος να ανταλλάξει τη Χαμαστάν με τη Φατάχσταν», αναφερόμενος στις αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες Χαμάς και Φατάχ.

Ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπένι Γκαντζ -ο οποίος έχει διαφωνήσει με τον Νετανιάχου στο παρελθόν- συμφώνησε με τον υπουργό Άμυνας: «Ο Γκάλαντ λέει την αλήθεια. Είναι ευθύνη της ηγεσίας να κάνει το σωστό για τη χώρα με κάθε κόστος».

Ενώ επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης Νετανιάχου για την ήττα της Χαμάς και την ανάκτηση των εναπομεινάντων ομήρων από το διασυνοριακό αμόκ της ισλαμιστικής φράξιας στις 7 Οκτωβρίου, ο Γκάλαντ είπε ότι αυτοί πρέπει να συμπληρωθούν με τη δημιουργία των βάσεων για μια εναλλακτική παλαιστινιακή διακυβέρνηση.

«Πρέπει να διαλύσουμε τις κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα. Το κλειδί για τον στόχο αυτό είναι η στρατιωτική δράση και η εγκαθίδρυση μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης στη Γάζα», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Ελλείψει μιας τέτοιας εναλλακτικής λύσης, απομένουν μόνο δύο αρνητικές επιλογές: Η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα ή η ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία στη Γάζα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα αντιταχθεί στο τελευταίο σενάριο και καλώντας τον Νετανιάχου να το αποκηρύξει επίσημα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου περιλαμβάνει υπερεθνικιστές εταίρους που θέλουν τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εταίροι αυτοί έχουν κατά καιρούς διαπληκτιστεί με τον Γκαλάντ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, για την πολιτική.

Ο Νετανιάχου έχει πει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα μετά τον πόλεμο για το ορατό μέλλον. Έχει αποφύγει να περιγράψει αυτό το σενάριο ως κατοχή -ένα καθεστώς που η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δει να αναδύεται- και έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση Ισραηλινών στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back