dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ και Ντέιφ

Εικόνα του άρθρου ΔΠΔ: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ και Ντέιφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2024, 17:44
ΚΟΣΜΟΣ

Το ανώτατο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στον κόσμο εξέδωσε την Πέμπτη εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα εντάλματα σε βάρος του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επικεντρώνονται στους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τρόφιμα ως όπλο στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς στη Γάζα, κατηγορία που ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πείνα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γάζα και μπορεί να έχει φτάσει σε επίπεδα λιμού στο βόρειο τμήμα της περιοχής, το οποίο πολιορκείται από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήρθε καθώς ο αριθμός των νεκρών από την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ξεπέρασε τους 44.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες λένε ότι περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Η καταμέτρησή τους δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Ο Νετανιάχου κατέκρινε το ένταλμα σύλληψης εναντίον του, λέγοντας ότι το Ισραήλ «απορρίπτει με αηδία τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες» του δικαστηρίου. Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ανέφερε: «Ο κ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο δίκαιο από τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα».

Η απόφαση μετατρέπει τον Νετανιάχου και τους άλλους σε διεθνώς καταζητούμενους υπόπτους και θα μπορούσε να τους απομονώσει περαιτέρω, καθώς και να περιπλέξει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός. Αλλά οι πρακτικές επιπτώσεις της θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες, καθώς το Ισραήλ και ο σημαντικότερος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι μέλη του δικαστηρίου. Οι δικαστές διευκρινίζουν ότι η αποδοχή της αρμοδιότητας του διεθνούς δικαστικού οργάνου από το Ισραήλ δεν είναι απαραίτητη..

Ισραηλινοί ηγέτες, πολιτικοί και αξιωματούχοι από όλο το φάσμα κατήγγειλαν τα εντάλματα και το ΔΠΔ. Ο νέος υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατζ, ο οποίος αντικατέστησε τον Γκάλαντ νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι η απόφαση της Πέμπτης είναι «μια ηθική ντροπή, εντελώς αμαυρωμένη από αντισημιτισμό, και σέρνει το διεθνές δικαστικό σύστημα σε ένα πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο».

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρότησαν την κίνηση αυτή.

Τα εντάλματα εναντίον και των δύο πλευρών «σπάει την αντίληψη ότι ορισμένα άτομα είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Balkees Jarrah, σε δήλωσή του.

Η απόφαση ελήφθη έξι μήνες αφότου ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ζήτησε τα εντάλματα.

Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τον Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσαν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Είπε ότι βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι ο Deif εμπλέκεται σε δολοφονίες, βιασμούς, βασανιστήρια και αρπαγή ομήρων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παρά τα εντάλματα, κανένας από τους υπόπτους δεν είναι πιθανό να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με τους δικαστές στη Χάγη. Οι χώρες μέλη υποχρεούνται να κρατούν υπόπτους που αντιμετωπίζουν ένταλμα αν πατήσουν το πόδι τους στο έδαφός τους, αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να το επιβάλει αυτό.

Παρόλα αυτά, η απειλή σύλληψης περιπλέκει πλέον κάθε ταξίδι του Νετανιάχου και του Γκαλάντ στο εξωτερικό - ακόμη και σε στενούς συμμάχους του Ισραήλ, όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, δήλωσε ο Γιουβάλ Σάνι, ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Η Γαλλία διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συλλάβει τον Νετανιάχου αν ερχόταν στο έδαφός της. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν έκανε λόγο για ένα «πολύπλοκο νομικό ζήτημα», αλλά δήλωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις ενέργειες του δικαστηρίου.

Αμέσως μετά την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την πλήρη σφράγιση της Γάζας, υποσχόμενο να μην επιτρέψει την είσοδο τροφίμων, νερού ή άλλων προμηθειών. Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, άρχισε να επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας λίγες εβδομάδες αργότερα. Η εκστρατεία προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε όλη τη Γάζα και έδιωξε σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, αφήνοντας τους περισσότερους να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Το Ισραήλ λέει τώρα ότι δεν θέτει κανένα όριο στην ποσότητα των προμηθειών στη Γάζα. Παρόλα αυτά, η ροή τροφίμων και άλλων αγαθών βρίσκεται σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα του πολέμου, και ο ΟΗΕ και άλλες ομάδες έχουν πει ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί περιορισμοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, μαζί με την εκτεταμένη ανομία που έχει οδηγήσει σε κλοπές φορτίων βοήθειας.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλδήλωσε την Πέμπτη (21//1) ότι τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και του στελέχους των τρομοκρατών της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ θα πρέπει «να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν».

«Δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι απόφαση δικαστηρίου, ενός διεθνούς δικαστηρίου. Και η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί», είπε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν μαζί με τον Ιορδανό ομόλογό του, τον Αϊμάν Σαφάντι.

Με πληροφορίες από AP, AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3