ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2023, 09:17
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, να αφήσουν να περάσει βοήθεια και να απελευθερώσουν τουλάχιστον 50 ομήρους που είχαν αιχμαλωτιστεί από μαχητές σε αντάλλαγμα για τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους που φυλακίζονται στο Ισραήλ.

Η πρώτη εκεχειρία σε έναν βάναυσο πόλεμο σχεδόν επτά εβδομάδων, που επιτεύχθηκε μετά από μεσολάβηση του Κατάρ, χαιρετίστηκε σε όλο τον κόσμο ως σημάδι προόδου που θα μπορούσε να ανακουφίσει τα δεινά των αμάχων της Γάζας και να φέρει περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους στο σπίτι τους. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω, εφόσον απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι 50 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών.

Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ακόμη ημέρα, ανέφερε, χωρίς να αναφέρει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύεται να επιστρέψει όλους τους ομήρους στην πατρίδα τους. Απόψε, ενέκρινε την προτεινόμενη συμφωνία ως ένα πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης εκεχειρίας, οι μάχες θα σταματήσουν, τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στις σημερινές τους θέσεις και το Ισραήλ θα απέχει από την πτήση αεροσκαφών επιτήρησης πάνω από τη Γάζα για έξι ώρες την ημέρα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι άμαχοι που βρίσκονται σήμερα στη νότια Γάζα δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στο βορρά.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η συμφωνία εκεχειρίας θα επιτρέψει επίσης την είσοδο στη Γάζα εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική, ιατρική και καύσιμη βοήθεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Η ώρα έναρξης της εκεχειρίας θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία είναι η πρώτη εκεχειρία ενός πολέμου κατά τον οποίο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει εκτάσεις της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς, έχουν σκοτώσει 13.300 αμάχους στον μικροσκοπικό πυκνοκατοικημένο θύλακα και έχουν αφήσει άστεγους περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Αλλά ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ευρύτερη αποστολή του Ισραήλ παραμένει αμετάβλητη. «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας και να διασφαλίσουμε ότι καμία οντότητα στη Γάζα δεν θα μπορεί να απειλήσει το Ισραήλ», είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Η Χαμάς ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Καθώς ανακοινώνουμε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, επιβεβαιώνουμε ότι τα δάχτυλά μας παραμένουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν το λαό μας και να νικήσουν την κατοχή».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back