ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Λίβανος κλιμακώνουν (προς το παρόν) τη ρητορική τους

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ και Λίβανος κλιμακώνουν (προς το παρόν) τη ρητορική τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2024, 10:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ έρχεται σύντομα, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόχσταϊν (φωτογραφία) στάλθηκε στον Λίβανο για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά την αύξηση των διασυνοριακών πυρών κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου, που κλιμακώθηκε και η Χεζμπολάχ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ τους τελευταίους οκτώ μήνες παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα εκτόξευσε τις μεγαλύτερες ομοβροντίες ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των μέχρι τώρα εχθροπραξιών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αφού ένα ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της.

Ο Κατζ δήλωσε σε ανάρτηση στο Χ ότι μετά τις απειλές του Σαγίντ Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της οργάνωσης, να καταστρέψει τα λιμάνια της Χάιφα που διαχειρίζονται κινεζικές και ινδικές εταιρείες, «πλησιάζουμε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου».

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης της ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης».

Το Ισραήλ, είπε ο Κατζ, θα πληρώσει βαρύ τίμημα, αλλά η χώρα είναι ενωμένη και πρέπει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στους κατοίκους του βορρά.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Χόχσταϊν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι εστάλη στο Λίβανο αμέσως μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο Ισραήλ, επειδή η κατάσταση ήταν «σοβαρή».

«Είδαμε μια κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε την Τρίτη ο Χόχσταϊν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back