ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη νότια Γάζα

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη νότια Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2023, 13:25
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς τους στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη τους προέτρεψαν επανειλημμένα να προστατεύσουν τους αμάχους.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα επιδείνωναν την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς και να γλιτώσει τους αμάχους από περισσότερα δεινά.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι εξαιρετικά θορυβημένος από την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς... Για τους ανθρώπους που διατάχθηκαν να εκκενωθούν, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.

Το Ισραήλ κατέλαβε σε μεγάλο βαθμό το βόρειο μισό της Γάζας τον Νοέμβριο και από τότε που κατέρρευσε μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας την Παρασκευή, έχει προωθηθεί γρήγορα βαθιά στο νότιο μισό.

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες βόρεια και ανατολικά του Χαν Γιουνίς, της κύριας νότιας πόλης της Γάζας.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στη Γάζα από τα σύνορα και απέκοψαν την κύρια διαδρομή βορρά-νότου, δήλωσαν κάτοικοι. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο κεντρικός δρόμος από το Χαν Γιουνίς προς τα βόρεια «αποτελεί πεδίο μάχης» και είναι πλέον κλειστός.

Ο Φίλιππος Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), δήλωσε ότι η επανέναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ επαναλαμβάνει τις «φρικαλεότητες των προηγούμενων εβδομάδων», εκτοπίζοντας ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί προηγουμένως, υπερπληρώνοντας τα νοσοκομεία και στραγγαλίζοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική επιχείρηση λόγω των περιορισμένων προμηθειών.

«Το έχουμε πει επανειλημμένα. Το λέμε ξανά. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα, είτε στα νότια, είτε στα νοτιοδυτικά, είτε στη Ράφα, είτε σε οποιαδήποτε μονομερώς αποκαλούμενη ‘ασφαλή ζώνη’», είπε.

Το 80% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου των οκτώ εβδομάδων που έχει προκαλέσει καταστροφές σε ολόκληρο τον υπερπλήρη θύλακα.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς επιχειρεί από μη κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων με σήραγγες που μπορούν να καταστραφούν μόνο με μεγάλες βόμβες. Η Χαμάς αρνείται ότι το κάνει αυτό.

Η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι το Ισραήλ είχε συναρμολογήσει ένα σύστημα αντλιών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Χαμάς.

Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις αντλίες πριν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back