Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους της κεντρικής Ράφα να εκκενώσουν την πόλη, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην πόλη και απειλώντας τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα αφού διέταξαν την εκκένωση των ανατολικών συνοικιών.
Οι νέες οδηγίες προς τους κατοίκους, μέσω φυλλαδίων και μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνουν ότι μια επερχόμενη επίθεση θα οδηγήσει τις IDF στο κέντρο της Ράφα και στη συνέχεια σε μια πιθανή προέλαση σε ολόκληρη την πόλη.
Παρά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ και την ανησυχία που εκφράζουν κάτοικοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου.
Τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κύριο δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Ράφα την Παρασκευή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την ανατολική πλευρά σε μια επίθεση που έκανε την Ουάσινγκτον να καθυστερήσει την παράδοση κάποιας στρατιωτικής βοήθειας στον σύμμαχό της.
Περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής προς το Αλ Μαουάσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο.
Δύο σημεία διέλευσης ζωτικής σημασίας για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα παρέμεναν κλειστά το Σάββατο: το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι το πέρασμα της Ράφα ήταν κλειστό για πέμπτη ημέρα, ενώ ένα άλλο πέρασμα, το Κερέμ Σαλόμ, είναι κλειστό εδώ και περίπου μια εβδομάδα.
Οι τελευταίες εντολές εκκένωσης ήρθαν λίγες ώρες αφότου οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός υπό διεθνή διαμεσολάβηση φάνηκε να παραπαίουν, με τη Χαμάς να λέει ότι η απόρριψη από το Ισραήλ της προσφοράς εκεχειρίας που είχε αποδεχτεί επανέφερε τα πράγματα στο μηδέν.
Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επανεξετάζει τη διαπραγματευτική της πολιτική. Δεν διευκρίνισε αν η επανεξέταση σήμαινε ότι θα σκληρύνει τους όρους της για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι θα συμβουλευτεί άλλες συμμαχικές παρατάξεις.
Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να επιτύχει μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν οι όμηροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ, αλλά ότι δεν είναι διατεθειμένο να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση.
Παραβιάσεις
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο χρησιμοποιώντας όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα, στην πιο έντονη κριτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.
Αλλά η κυβέρνηση απέφυγε να προβεί σε οριστική αξιολόγηση, λέγοντας ότι λόγω του χάους του πολέμου στη Γάζα δεν μπορούσε να επαληθεύσει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η χρήση των όπλων αυτών μπορεί να εμπλέκεται σε υποτιθέμενες παραβιάσεις.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνεται σε μια 46σέλιδη μη διαβαθμισμένη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, η οποία απαιτείται βάσει ενός νέου Μνημονίου Εθνικής Ασφάλειας (NSM) που εξέδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία αρχείου