ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εξοργισμένος ο Νετανιάχου για παύσεις πυρός στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Εξοργισμένος ο Νετανιάχου για παύσεις πυρός στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2024, 10:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τα σχέδια που ανακοίνωσε ο στρατός την Κυριακή για καθημερινές τακτικές παύσεις των μαχών κατά μήκος ενός από τους κύριους δρόμους προς τη Γάζα, ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει τις καθημερινές παύσεις από τις 5 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στην περιοχή από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ έως την οδό Σάλαχ αλ Ντιν και στη συνέχεια προς τα βόρεια.

Ο στρατός διευκρίνισε ότι οι κανονικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Ράφα, το επίκεντρο της επιχείρησής του στη νότια Γάζα, όπου σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες το Σάββατο.

Η αντίδραση του Νετανιάχου υπογράμμισε τις πολιτικές εντάσεις σχετικά με το ζήτημα της βοήθειας που έρχεται στη Γάζα, όπου διεθνείς οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η διαμάχη ήταν η τελευταία σε μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ των μελών του συνασπισμού και του στρατού σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου, που διανύει τον ένατο μήνα.

Ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο κεντρώος πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντζ εγκατέλειψε την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι δεν έχει αποτελεσματική στρατηγική στη Γάζα.

Οι υπερορθρόδοξοι

Οι διαιρέσεις αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα νόμο σχετικά με τη στρατολόγηση υπερορθόδοξων Εβραίων στο στρατό, με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant να τον καταψηφίζει, αψηφώντας τις εντολές του κόμματος, λέγοντας ότι ήταν ανεπαρκής για τις ανάγκες του στρατού.

Τα θρησκευτικά κόμματα του συνασπισμού έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην επιστράτευση των υπερορθόδοξων, προκαλώντας την οργή πολλών Ισραηλινών, η οποία έχει βαθύνει όσο προχωράει ο πόλεμος.

Ο αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι, επικεφαλής του στρατού, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» να στρατολογηθούν περισσότεροι στρατιώτες από την ταχέως αναπτυσσόμενη υπερορθόδοξη κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3