ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου

Εικόνα του άρθρου Iσραήλ: Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2024, 21:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να καθυστερεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα σχόλια στη συνέντευξη της 28ης Μαΐου έγιναν λίγες ημέρες πριν ο Μπάιντεν αναλύσει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παλεύει με βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: «Υπάρχει κάθε λόγος να βγάλουν οι άνθρωποι αυτό το συμπέρασμα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς για να υποστηρίξει ένα νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μια κίνηση στην οποία αντιστέκεται λόγω φόβων ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνησή του.

Τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του πρωθυπουργού έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό αν το Ισραήλ «παραδοθεί» πριν από την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, ενώ ο κορυφαίος αντίπαλός του, ο κεντρώος Μπένι Γκαντζ, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ενότητας αν ο Νετανιάχου δεν δεσμευτεί σε μια συμφωνία και ένα σχέδιο «για την επόμενη μέρα» για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Η παραμονή του Νετανιάχου στο αξίωμα είναι η καλύτερη ευκαιρία του να αποφύγει τη δίωξη για διαφθορά με κατηγορίες που αρνείται. Όμως ο μακροχρόνιος ηγέτης αναγκάστηκε να στριμωχτεί στη γωνία την Παρασκευή, όταν ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα νέο σχέδιο εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, το οποίο, όπως είπε, ήταν ισραηλινή πρόταση.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, δήλωσε ότι ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε ορθά σκεπτόμενης χώρας» να κάνει ο Μπάιντεν τέτοια σχόλια για τον Νετανιάχου.

Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Ο Νετανιάχου υπονόμευσε σχεδόν αμέσως τον Αμερικανό πρόεδρο, το Σάββατο αποκαλώντας το σχέδιο «μη εφαρμόσιμο». Έκτοτε αναγνώρισε απρόθυμα τη νέα πρόταση, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς, αλλά φέρεται επίσης να διαβεβαίωσε τους πολιτικούς του εταίρους ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει και οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ χαμηλές».

Μετά από αρκετούς αποτυχημένους γύρους συνομιλιών, μια δεύτερη κατάπαυση του πυρός μετά την εβδομαδιαία εκεχειρία που κατέρρευσε τον Νοέμβριο απέχει ακόμη πολύ από το να είναι σίγουρη. Το Κατάρ, διαμεσολαβητής, δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να περιμένει μια «ξεκάθαρη θέση» από το Ισραήλ, ενώ και η Χαμάς δεν έχει ακόμη δώσει τη δική της, καθαρή, απάντηση.

Mε πληροφορίες από Reuters, Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back