ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στο Ιράν

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στο Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 19:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έχει σαφώς αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. 

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι ταξίδεψαν και οι δύο στο Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν σε μια περιφερειακή σύγκρουση που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κλιμάκωση «δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τις πολλές δεκάδες ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον υποφέροντα πληθυσμό της Γάζας, ούτε τους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν και οι ίδιοι από το καθεστώς, ούτε τις τρίτες χώρες της περιοχής που απλώς θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Αναλένα Μπέρμποκ για την υποστήριξή τους, ενώ τους είπε: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω - θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομάδα G7 των βιομηχανικών κρατών ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εξετάσουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο να κατευνάσουν το Ισραήλ και να το πείσουν να περιορίσει τα αντίποινά του για τα πρώτα άμεσα ιρανικά χτυπήματα μετά από δεκαετίες αντιπαράθεσης μέσω αντιπροσώπων.

Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες μπορούν να ανακουφισθούν από το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη διπλωματική υποστήριξη που απέκτησαν μετά τις επιθέσεις του Ιράν, οι οποίες είδαν τη διεθνή καταδίκη και την υπόσχεση νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Είναι πιθανό ο κ. Νετανιάχου να μην θέλει να καταστρέψει αυτή τη συμμαχία με μια πράξη αντιποίνων που θα βυθίσει την περιοχή σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

To Iράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε ότι και ένα μικρό χτύπημα από το Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος θα έφερνε μια «μαζική και σκληρή» απάντηση. 

Ο Ραΐσι είπε ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου ήταν περιορισμένη και ότι αν το Ιράν ήθελε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη επίθεση, «δεν θα έμενε τίποτα από το σιωνιστικό καθεστώς». Οι δηλώσεις του προέδρου του Ιράν έγιναν στο περιθώριο της παρέλασης για την ημέρα του εθνικού στρατού στην Τεχεράνη. 

Στην ίδια εκδήλωση, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μια σκληρή απάντησδη».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back