ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Θα συνεχίσει «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη»

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Θα συνεχίσει «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 20:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν.

«Μία κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ» επεσήμανε σε δηλώσεις του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη τις χειρότερες απώλειες μάχης εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, μετά από ενέδρα στα ερείπια της πόλης της Γάζας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα διπλωματικής απομόνωσης καθώς οι θάνατοι αμάχων αυξάνονταν και η ανθρωπιστική καταστροφή εντείνεται.

Έντονες μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια της Γάζας, μία ημέρα αφότου τα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι «αδιάκριτοι» βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον αμάχων κοστίζουν τη διεθνή υποστήριξη.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι το μήκος της Γάζας και αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι η βροχή επιδείνωσε τις συνθήκες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κοιμούνται σε πρόχειρες σκηνές. Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει μείνει άστεγη.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, τα πτώματα μιας οικογένειας που σκοτώθηκε σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή ήταν απλωμένα στη βροχή μέσα σε ματωμένα λευκά σάβανα, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά. Το ένα, στο μέγεθος ενός νεογέννητου, ήταν τυλιγμένο σε μια ροζ κουβέρτα.

Από τότε που κατέρρευσε η εβδομαδιαία εκεχειρία στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις επέκτειναν την εκστρατεία τους από το έδαφος από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στο νότο με έφοδο στην κύρια πόλη Χαν Γιουνίς.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι 10 στρατιώτες του σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης που διοικούσε μια προωθημένη βάση και ένας αντισυνταγματάρχης που διοικούσε ένα σύνταγμα. Ήταν η χειρότερη απώλεια σε μία ημέρα από τότε που σκοτώθηκαν 15 στις 31 Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στη συνοικία Shejaia της πόλης της Γάζας στα βόρεια, όπου τα στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα προσπαθώντας να διασώσουν μια άλλη ομάδα στρατιωτών που είχαν επιτεθεί σε μαχητές σε ένα κτίριο, δήλωσε ο στρατός.

Η Χαμάς δήλωσε ότι το περιστατικό έδειξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπορούν ποτέ να υποτάξουν τη Γάζα: «Όσο περισσότερο μένετε εκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός των θανάτων και των απωλειών σας, και θα βγείτε από αυτόν κουβαλώντας την ουρά της απογοήτευσης και της απώλειας, Θεού θέλοντος».

Δημόσια διαφωνία

Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαίτησε κατάπαυση του πυρός δεν έχει νομική ισχύ, αλλά ήταν η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής για τη διάβρωση της διεθνούς υποστήριξης προς τις ενέργειες του Ισραήλ. Τα τρία τέταρτα των 193 κρατών μελών ψήφισαν υπέρ και μόνο οκτώ χώρες τάχθηκαν υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που ψήφισαν κατά.

Σε μια πρωτόγνωρη δημόσια διαφωνία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει τη σκληροπυρηνική κυβέρνησή του και ότι τελικά το Ισραήλ «δεν μπορεί να πει όχι» σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στο οποίο αντιτίθενται τα ακροδεξιά μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back